Svetovno kolesarsko prvenstvo amaterjev bo od četrtka do nedelje. Foto: BoBo
Svetovno kolesarsko prvenstvo amaterjev bo od četrtka do nedelje. Foto: BoBo

ivnega športa ne gre metati v isti koš z vrhunskimi športniki, toda mimo vseh tistih, ki si znajo razporediti svoj prosti čas, da so tudi aktivni, nikakor ne smemo iti.

Množičnosti lep čas veliko pozornosti namenjamo tudi pri nas in na to kaže tudi ustroj pri naši krovni športni organizaciji, ki prav rekreaciji in množičnosti namenja veliko pozornosti.

Mednarodna kolesarska zveza je tu morda celo posebnost med vsemi zvezami, ki skrbijo za svojo disciplino. Za kolesarje amaterje, ki jim pri nas pravimo rekreativci, je pripravljenih obilo množičnih tekmovanj v sezoni. Ob koncu vsake pa zdaj že lep čas po vzoru na poklicne kolesarje ali tiste, ki so se kolesarskemu športu zapisali kot mladeniči, pripravijo svetovno prvenstvo oz. boj za mavrične majice. Te se ob pogledu na njih prav močno ne ločijo niti od tistih, ki jih bodo čez mesec dni v Ponfarredi v Španiji oblekli najboljši v svetu kolesarskega športa.

Dogajanje v naslednjih dneh pri nas bo prava nadgradnja izjemno priljubljenega in v tem prostoru uveljavljenega Maratona Franja, ki je junija doživel 33. izvedbo. Pred nekaj leti so prireditelji iz vrst ljubljanskega Roga, na čelu z Gorazdom Penkom, prav za kandidaturo za svetovno prvenstvo v mestu znotraj mesta program razširili tudi na vožnjo na čas ali uro resnice, kot ji pravijo v kolesarskem svetu.

Ogledniki, ki so k nam prihajali spremljat dogajanje na začetku junija, so bili z videnim vsako leto bolj zadovoljni, in ekipa, ki jo vodi naslednik Zvoneta Zanoškarja, je le še morala najti podpornike in na srečo tudi pri tem ni bilo težav. In to ne glede na to, da po večini v zadnjem času slišimo, da je vse manj tistih, ki so pripravljeni vlagati v slovenski šport. Številke, ki se omenjajo, zdaj presegajo vložek, ki ga dolenjski organizatorji pripravijo za slovensko pentljo.

Najmanj v prestolnici pa so omenjeno druženje kolesarjev amaterjev prepoznali tudi v drugi smeri. Vsak izmed udeležencev je s sabo pripeljal najmanj še enega spremljevalca in vsi ti bodo širili ime Ljubljane v svojem okolju. V tej smeri, povezani s športom, turizem deluje tudi marsikje drugje. Tudi z roko v roki s kolesarstvom, ki je prav celo v prednosti pred drugimi športnimi panogami. In ko se deluje z roko v roki, je vse lažje, sploh pa, če vidiš cilj.

Ljubljana si v prihodnje želi tudi svetovnega prvenstva najboljših in koliko je lahko uspešna pri tem, bomo videli, veliko pa je odvisnega tudi od tega, kako vse skupaj sprejmejo ljudje, ki so ob trasi. Ali tisti, ki kolesarje v pisanih dresih reprezentanc v teh dneh srečujejo na trasi male in velike Franje ter okolice Ljubljane v smeri Dola.

Na geslo, da smo turizem ljudje, upam, da še niste pozabili, in to ne glede na to, da se je pred dnevi ob dirki najmlajših prav na trasi svetovnega prvenstva popolnoma spozabil neki lokalni turistični veljak, ki več kot očitno dlje od miz, ki jih ima na svojem vrtu, ne vidi.