Zgled tekmovanja je tradicionalna Franja. Foto: BoBo
Zgled tekmovanja je tradicionalna Franja. Foto: BoBo

Potem ko je Ljubljana lani septembra gostila evropsko prvenstvo v košarki, bo tako letos nekoliko prej potekalo tudi svetovno prvenstvo za kolesarje amaterje UWCT Final Ljubljana 2014, ki se bo začelo v četrtek z 18,6 kilometra dolgim kronometrom. Čeprav ne gre za tako medijsko odmeven dogodek, kot je bil Eurobasket, pa številčna udeležba napoveduje, da si naslov najboljšega na svetu želijo mnogi kolesarji z vsega sveta. Na svetovnem prvenstvu, ki bo trajal do nedelje, bo tako nastopilo okoli 1.500 tekmovalcev in tekmovalk, ki prihajajo iz 43 držav. Vsi, ki se bodo ljubljanski množici predstavili v četrtek, so se morali na prvenstvo kvalificirati na posebnih tekmovanjih pod okriljem Svetovne kolesarske zveze UCI, ki so potekala vse leto.

Zgled in razlog je Maraton Franja
Svetovno prvenstvo, ki bo potekalo v 17 različnih starostnih kategorijah (devetih moških in osmih ženskih kategorij), v katerih bo okronanih prav toliko svetovnih prvakov in prvakinj, pa ima, ne glede na samostojnost dogodka, številne skupne točke z maratonom Franjo, ki je ena izmed dveh največjih kolesarskih prireditev v Sloveniji. Tem vzporednicam z maratonom Franjo se prvenstvo praktično ne more izogniti, saj je UCI organizacijo svetovnega prvenstva za amaterje dodelila Ljubljani ravno zaradi odlične organizacije kolesarskega maratona.

"Organizacija svetovnega prvenstva za kolesarje je velik izziv, ki nam je bil zaupan na podlagi naših dosedanjih vztrajnih prizadevanj za razvoj kolesarstva v Sloveniji. Verjamem, da s takšnimi dogodki pišemo novo veliko poglavje v zgodbi slovenskega kolesarstva in krepimo priljubljenost tega lepega športa med rekreativci," se dobre organizacije v preteklosti zaveda predsednik Kolesarske zveze Slovenije Tomaž Grm, ki bo bdel tudi nad prihajajočim svetovnim prvenstvom.

Poleg organizacijske plati bo imelo prvenstvo s kolesarskim maratonom skupno tudi traso dirke, saj bo ta potekala tam, na kateri junija vsako leto tekmujejo tudi nekateri najboljši profesionalni kolesarji. Tako mala (97 km) kot tudi velika (156 km) cestna dirka bosta potekali v nedeljo na omenjeni trasi. Medtem ko bodo imeli dan pred tem kolesarji počitek, pa bo v petek prvič na svetovnem prvenstvu na sporedu tudi štafetna tekma, na kateri bo vsaka ekipa sestavljena iz štirih članov. Start in cilj dirke bo v središču mesta na Kongresnem trgu, kar bo nedvomno privabilo kakšnega dodatnega gledalca.