Lokalna skupnost je odgovorna za športno infrastrukturo, ne samo za organizirano športno vadbo, temveč tudi rekreacijske površine in objekte. Foto: Organizator
Lokalna skupnost je odgovorna za športno infrastrukturo, ne samo za organizirano športno vadbo, temveč tudi rekreacijske površine in objekte. Foto: Organizator

Na konferenci so govorniki opozarjali predvsem na možnosti, ki jih ima lokalna skupnost pri spodbujanju k telesni dejavnosti. Projekta so se lotili na ministrstvu za zdravje v partnerstvu z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS), s Fakulteto za šport in z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) ter ga osvetlili tako z infrastrukturnega kot vsebinskega vidika.

Peš na vadbo

"Zelo pomembno je, da smo projekt osvetlili medresorsko, saj gre za večplastno tematiko. Sama temu projektu rečem tudi projekt pozitivne naravnanosti do dolgoživosti in 'srečnoživosti'. Skušali pa smo predstaviti, kaj vse lahko pri tem stori posameznik in kaj lokalna skupnost," je povedala Marta Bon s Fakultete za šport.

Pri tem je poudarila pomen gibanja, spanja, prehrane, pa tudi infrastrukture v državi, za katero je odgovorna lokalna skupnost, znotraj tega pa sta pomembna tudi varnost udeležencev in kakovost ponujenih vsebin.

"Osnovno vprašanje je, kako s sistematičnimi ukrepi doseči, da bo kakovostna telesna dejavnost čim boljša in dosegljiva vsem," še pravi Bon in dodaja, da je želja vsem zagotoviti vadbo, do katere bi lahko v svojem okolju prišli peš.

65 odstotkov ljudi s premalo spanca

Miran Kos, podpredsednik OKS-a, je ob tem opozoril, da je pomembno tematiko telesne dejavnosti večkrat naslavljati in pozval tudi medije, naj temu namenjajo več prostora.

Andreja Backović Juričan iz NIJZ-ja pa je izpostavila pomemben podatek, da v Sloveniji telesna dejavnost kar 80 odstotkov odrasle populacije zadošča smernicam Svetovne zdravstvene organizacije. Opozorila pa je na premalo spanja, ki ga ima kar 65 odstotkov ljudi, in preveliko sedentarnost, zato je razmislek o spremembah na mestu. V populaciji mladih pa so v Sloveniji podatki slabši in tukaj bodo potrebne spremembe.

Telesna nedejavnost je četrti najbolj pogost vzrok za predčasno umrljivost, pred njo so le visok pritisk, kajenje in sladkorna bolezen. "Stanje ni slabo, a možnosti za izboljšanje vedno so. Telesna dejavnost prispeva k dolgoživosti," ob evropskem tednu športa poudarja Backović Juričan.