V avtokampih med drevesoma ni le prostor za mrežo, ampak tudi za vrv, na kateri boste preizkušali svoje ravnotežje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V avtokampih med drevesoma ni le prostor za mrežo, ampak tudi za vrv, na kateri boste preizkušali svoje ravnotežje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Slacklining" je hoja po vrvi, ki je napeta približno pol metra nad tlemi in med dve sidrni točki, največkrat med dvema drevesoma. Je šport, rekreacija in zabava, ki predvsem zahteva ravnotežje, koordinacijo in vztrajnost. Ko gledaš mojstre te obrti, se ti zdi, da je vse preprosto, ko prvič poskusiš sam, pa hitro spoznaš, kako si nebogljen. Prvi koraki so pač najtežji in treba je biti vztrajen, saj je prvih sto, morda dvesto ali še več ponovitev, obsojenih na neuspeh. Telo se krčevito bori z nepredvidljivim nihanjem in z vrvi neizogibno padeš že po prvem ali drugem koraku.
Vse je v glavi
A tako kot v življenju ne smeš ob prvi težavi obupati, je treba tudi pri vrvohoji vztrajati in pridobivati izkušnje. Res velja poskušati - občutek, ko ti uspe, je enkraten. Kdor bo en teden vsak dan vadil vsaj 15 minut, bi moral že narediti nekaj korakov ali priti celo na drugi konec vrvi (po navadi je "pot" dolga okrog 10 metrov). Vse je v glavi. Pomembno je, da si ves čas skoncentriran. V fokusu. Svetujejo, da ne gledaš pod noge, ampak naprej. Roke so seveda narazen, stopala moraš postavljati naravnost, sicer še hitreje padeš z vrvi, ki začne pri prvih težavah še bolj vibrirati.
Zabava za 50 evrov
"Slackanje" je zdrava in poceni rekreacija. Ne le, da izboljšaš ravnotežje, ki je pomemben element v večini športov, ampak tudi krepiš vezi v kolenu in gležnju. Če si zelo zagret, imaš po nekaj urah vadbe celo bolečine v mišicah ("muskelfiber"). Vrv, tista najpreprostejša, široka pet centimetrov, stane okrog 50 evrov. Zelo zabavno je, če vadimo s prijatelji, zato je v parkih, na bazenih in v avtokampih vedno več napetih vrvi. Poskusite še vi! Najbolje, da kar bosi.