Večina gre na bazen zgolj zato, da čofota v vodi, namesto da bi ga izkoristili za plavanje, ki ima številne pozitivne učinke. Foto: Reuters
Večina gre na bazen zgolj zato, da čofota v vodi, namesto da bi ga izkoristili za plavanje, ki ima številne pozitivne učinke. Foto: Reuters

Pri plavanju gre za specifično gibanje, kjer ni krčevitih in eksplozivnih gibov. Ta posebnost gibanja zelo ugodno vpliva tudi na gibljivost koljčnih in ramenskih sklepov, katerih funkcija z leti postopno slabi. Pri plavanju moramo posebej omeniti ugoden vpliv vode, sonca in zraka, saj zlasti voda utruja in hkrati sprošča organizem ter izboljšuje človekovo počutje.

Zaradi vseh naštetih razlogov je prav, da se že v rani mladosti seznanimo s plavanjem in osvojimo to življenjsko pomembno gibalno in motorično izkušnjo.

Pri učenju plavanja lahko izbirate med prsnim plavanjem ali kravlom oziroma drugimi tehnikami. Za starejšega začetnika je najbolje, da prične s prsnim. Pri tem se najprej seznanite z nekaterimi vajami, ki jih boste izvajali na suhem. Najbolj znane so tiste, pri katerih sedite in se z rokami opirate za hrbtom, ter iztegnete noge. Iz tega položaja pritegnete noge k trupu tako, da pete drsijo po tleh. Ko so noge pokrčene, jih pričnete širiti navzven in iztegovati, in sicer tako, da jih med iztegovanjem tudi spajate.

Vajo nato ponovite v plitvi vodi, in sicer tako, da ste v prsnem položaju, z rokama pa se opirate na dno. Zatem isto nalogo opravite med drsenjem z rokami pred potopljeno glavo in ob zadrževanju dihanja. Tudi gibanje z rokami izvajajte najprej na suhem, potem pa seveda tudi v vodi.