Trasa maratona poteka od Ljubljane prek Črnega Vrha, s postankom pri Fructalu v Ajdovščini in ciljem na Dobrovem. Skupaj je to 108 km. Foto: Mirko Bijuklič
Trasa maratona poteka od Ljubljane prek Črnega Vrha, s postankom pri Fructalu v Ajdovščini in ciljem na Dobrovem. Skupaj je to 108 km. Foto: Mirko Bijuklič

Za spremembo imena se je odločil organizator, Klet Brda. Trasa je bila ustaljena, maraton pa ostaja prireditev rekreativnega značaja. Cilj - dvorišče Kleti Brda – ima novo podobo, saj so dvorišče pred kratkim obnovili.

Rdeča nit podelitve nagrad za najštevilčnejše klube in za posebne dosežke je bila TV-serija Ena žlahtna štorija, saj so imeli na odru glavno besedo trije igralci iz te serije. Program je povezoval Matjaž Javšnik, pridružila pa sta se mu še Primož Forte in Milan Vodopivec ter kraljica rebule Katja Erzetič.

Začetki maratona segajo v leto 1996, ko je Kolesarski center Rog iz Ljubljane v sodelovanju s Kolesarskim društvom Brda in Vinsko kletjo Goriška Brda prvič organiziral kolesarski maraton od Ljubljane do Dobrovega, kamor je tedaj prikolesarilo približno 300 udeležencev. Odtlej se je število kolesarjev postopno večalo, rekord pa je iz leta 2011, in sicer 1.385 udeležencev.
V Vipolžah Prevc na nogometnem igrišču
Na nogometnem igrišču v Vipolžah danes ob 16.30 prirejajo še tradicionalno dobrodelno druženje ob češnjah. V nogometu, balinanju in briških igrah se bodo med drugim predstavili in pomerili nosilci devetih olimpijskih medalj Peter Prevc, Iztok Čop, Vesna Fabjan in Žan Košir, še en smučarski skakalec Jaka Hvala, odbojkarja Dejan Vinčić in Jani Kovačič, namiznotenisač Bojan Tokić in predsednik Borut Pahor.