Foto:
Foto:

Zjutraj še ni čas za zelo intenzivno vadbo. Potrudimo se le toliko, da zvišamo frekvenco pulza za 15 do 30 srčnih utripov. Gimnastika naj traja približno 8 do 15 minut. Kdaj pa kdaj je dobro telovaditi ob glasbeni spremljavi. Vsakdo naj bi svoj gimnastični program obogatil z različnimi vajami, tudi z vajami z različnimi pripomočki (npr.: z ročkami, vzmetmi, žogicami, palicami in podobno).

Telovaditi je treba redno, vsako jutro, navadno šestkrat na teden Včasih se zgodi, da čutimo odpor proti aktivnosti, ki v manjši ali večji meri zahteva napor volje. Če gre za težnjo po lagodnosti, jo premagamo; če pa se slabo počutimo (npr. ob morebitnem začetku bolezni), opravimo samo vaje pretegovanja, ali pa tudi te opustimo. Med prestajanjem bolezni vadbo opustimo, po bolezni pa spet začnemo telovaditi, vendar
postopno.

Jutranjo vadbo dopolnjujemo z redno, živahno in dokaj hitro hojo v naravi. Tako skrbimo tudi za treniranje notranjih organov.

Če želite napredovati hitreje, potem vadite tudi čez dan, ko ste lahko prizadevnejši. Lahko se zgodi, da vsako jutri niste razpoloženi za vadbo ali da nimate časa za vsestransko gimnastiko. Takrat napravite vsaj eno gimnastično vajo, morda kako lažjo; ne zaradi fiziološkega učinka, temveč zaradi doslednosti in samodiscipline.