Kolesarji ne potrebujejo vinjete! Foto: BoBo
Kolesarji ne potrebujejo vinjete! Foto: BoBo

Takšno "potovanje" je bolj zdravo, pa tudi cenejše. V šali lahko rečemo, da kolesarji ne potrebujejo niti bencina niti vinjete. Pozitivni učinki na telo in okolje so samo pozitivni. Več ljudi na kolesih pomeni hkrati manj avtomobilov na cestah, manj izpušnih plinov in manj hrupa.

Rekreativna dejavnost je koristna le, če je redna in prilagojena našemu telesnemu znanju, starosti, konstrukciji, osebnosti in načinu reagiranja. Za nekoga je to lahkoten tek v naravi, za drugega sprehod po svežem zraku, za tretjega tek na smučeh, za četrtega kolesarjenje, peti prisega na tenis, šesti na plavanje, sedmi na igre z žogo ...

Vsaka rekreativna dejavnost, ki jo gojite zavzeto in vas navdaja z zadoščenjem, je koristna. Enotnih in za vse enakih napotkov ni. Velja pa načelo: telesne napore je treba stopnjevati po korakih: najprej ogrevanje, potem večanje intenzivnosti, na koncu pa sprostitev.

V jesenskih in zimskih mesecih bo kolesarjev na naših cestah sicer manj, čeprav je tudi precej takšnih, ki jih hladno vreme ne ovira. Enostavno se ob mrazu dobro oblečejo in nimajo težav. Njihov užitek je še toliko večji, če se vsaj del poti vozijo po lepi pokrajini in le v hrupnem mestu.

Kadar kolesarimo, ne smemo pozabiti na varnost. Kolesar mora voziti čim bliže robu vozišča, če ima kolesarsko stezo, pa po njej. Na vozišču lahko kolesar uporablja največ meter širok pas od roba vozišča. Na kolesarski stezi mora voziti ob desni strani, da ga lahko nemoteno prehitevajo hitrejši kolesarji.