Z rekreacijo lahko pripomoremo k ustreznejšemu pritisku. Foto:
Z rekreacijo lahko pripomoremo k ustreznejšemu pritisku. Foto:

Idealen krvni pritisk okvari srčno mišico ter žile odvodnice-arterije po vsem telesu. Ogrožene so zlasti žile srca, možganov in ledvic.

Tveganje za koronarno, to je srčno bolezen, je pri bolnikih z visokim krvnim pritiskom trikrat večja; za okvaro srčne mišice štirikrat večje; možganska kap je sedemkrat pogostejša. Povzamemo lahko, da nam neozdravljen visok krvni pritisk precej skrajša pričakovano življenjsko dobo.

Od številnih dejavnikov, ki so vpleteni v nastanek te bolezni, navadno omenjajo dva najpomembnejša: dednost in stres. Sicer pa je potrebno, da smo na morebiten pojav te bolezni nenehno pozorni, in če jo dobimo, je treba ugotoviti od kod izvira, predvsem pa izključiti druge bolezni, ki jo lahko povzročijo (na primer bolezni ledvic) in jo nato zdraviti.

In zakaj pišemo o visokem krvnem pritisku, enem od dejavnikov tveganja za obolenje srca, v povezavi z rekreacijo? Zato, ker je uravnavanje krvnega pritiska odvisno predvsem od nas samih. Potrebno je pravšnje razmerje med delom, počitkom in prostim časom. Visok krvni pritisk gre skoraj vedno z roko v roki z debelostjo; zato je potrebna pravilna prehrana, ki ne sme vsebovati več kot 3 dkg soli dnevno.

Številne raziskave dokazujejo, da je eden najprimernejših načinov za regulacijo visokega pritiska redna športna rekreacija, ki jo zdravniki vedno znova omenjajo in priporočajo. Če je kljub temu potrebno jemati tudi zdravila, jih moramo jemati redno in dolgo ter kontrolirati krvni pritisk.