Marta Bon - nad težke čase z nasmeškom na ustih. Foto: MMC RTV SLO
Marta Bon - nad težke čase z nasmeškom na ustih. Foto: MMC RTV SLO
Ljudmila Bodnjeva
Ljudmila Bodnjeva - nova kapetanka Krima. Foto: MMC RTV SLO
Marina Vergeljuk
Izkušena Marina Vergeljuk ostaja zvesta Krimu. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Marto Bon
Krim kljub težavam poln optimizma

47-letna doktorica rokometa si je pred lansko sezono začrtala ambiciozni triletni ciklus, ki naj bi Krim znova popeljal v vrh evropskega klubskega rokometa. A finančna kriza je v Galjevici močno prekrižala načrte, saj imajo namesto 1,5 milijona evrov na voljo le tretjino predvidenega denarja. Bonova v slogu vojskovodje ohranja mirno kri in poudarja, da je najpomembnejša strnitev vrst. (Intervju je nastal v torek dopoldne, ko še ni bilo jasno, ali bodo Andrea Lekić, Sanja Damnjanović, Dragana Cvijić, Ana De Sousa in Jelena Grubišić še igrale za Krim. V torek popoldne je iz tabora krimovk prišla spodbudna novica, da Lekićeva in Cvijićeva ostajata, medtem ko Damnjanovićeva odhaja.)


Kako so finančne težave, s katerimi se spopadate, vplivale na potek priprav?
Takšna stanja zagotovo niso optimalna za pripravo na vrhunsko dosežke. Na čustveni ravni se je dotaknilo nas vseh, tako strokovnega vodstva kot igralk, seveda pa smo tako izkušeni, da vemo, da je treba takšne situacije čimprej preseči. Vse skupaj smo vzeli s pozitivne strani. Zavedamo se, da so še hujše stvari v življenje. Najpomembnejše je, da se spet vzpostavimo kot močan kolektiv.

V primerjavi z lansko sezono ste zamenjali 10 igralk. Je bilo to načrtno, ali so vas v to prisilile okoliščine?
Ne, to je bilo načrtno. To je bilo v skladu s postavljeno strategijo. Prvo leto je bilo leto selekcije. Izbrala sem igralke, za katere ocenjujem, da lahko postanejo vrhunske rokometašice, ki so dovolj motorično usposobljene in ki so usmerjene zmagovalno, v vrhunske dosežke.

Torej takšna velika sprememba ne vpliva negativno na kontinuiteto vašega dela z ekipo?
Enkrat se moraš odločiti za rez, spremembo. Mi smo lani to storili. Jaz sem prepričana, da so igralke, ki smo jih izbrali na začetku sezone, kvalitetne posameznice, ki jih lahko zaokrožimo v kvalitetno ekipo. Dejstvo je, da smo zdaj verjetno malo zaostali za cilji, a si bomo prizadevali še naprej, da jim bomo sledili.

Če predpostavimo, da boste z izjemo Franićeve in Jacenkove zadržali vse igralke, potem boste imeli znova zelo konkurenčno ekipo, s katero bi bil polfinale Lige prvakinj dosegljiv.
Zagotovo. Smo čisto kvalitetna ekipa. Je pa res, da so razen Vergeljukove in Bodnjeve ostale mlade igralke, ki se jim dostikrat v razvoju lahko zgodi zastoj. A sem prepričana, da se vse lahko razvijejo v vrhunske posameznice.

Če znova predpostavimo, da boste obdržali večino igralk. Na katerem položaju ste najmočnejši in kje najšibkejši?
Najmočnejši smo kot celota. In to govorim resno, saj je Krim Mercator institucija, pomembno ime v rokometnem svetu. Zagotovo imamo dobro pokrit položaj krožnega napadalce, kjer imamo tri igralke. Tudi v zunanji liniji imamo dovolj rokometašic. Krila so mlada in dinamična. Ocenjujem, da lahko dovolj kvalitetno odigrajo.

Metz, Aalborg in Hypo so vaši nasprotniki v prvem delu Lige prvakinj. Ali ste jih že kaj analizirali, kako bi jih razvrstili po moči?
Prepričana sem, da je Hypo najmočnejša ekipa. Imamo informacijo, da je Aalborg sestavil močno ekipo, ki dobro nastopa v državnem prvenstvu. Tudi Metz je s francoskimi reprezentantkami vedno nevaren. Skratka gre za kvalitetno skupino, ki obeta kvalitetne tekme in upam, da bodo uspešne tudi za Krim.

Glede na vse težke okoliščine rezultat na tekmi v Metzu bržkone ne bo v ospredju, ampak bo šlo predvsem za to, da jo 'preživite'?
Ne, ne, šlo bo tudi za rezultat. Delali bomo na tem, da bodo posledice tega šoka čim hitreje odpravljene. Igralke niso pozabile rokometa, zagotovo pa je gostovanje v Metzu v vsakem primeru težka zadeva.

Je še prezgodaj za napoved favoritov v Ligi prvakov?
Prezgodaj.

Lani ste v domačem prvenstvu nekoliko nepričakovano do konca trepetali za naslov. Pričakujete letos lažje delo?
Nismo trepetali. Odigrali smo v skladu s pravilniki. Dejstvo je, da je nastopanje v Regionalni ligi in Ligi prvakinj zahtevalo davek. Kar je najpomembnejše, je to, da smo se iz tega veliko naučili.

ales.vozel@rtvslo.si

Pogovor z Marto Bon
Krim kljub težavam poln optimizma