Vid Kavtičnik je standardni član udarne sedmerke Kiela, s katerim je v pretekli sezoni osvojil nemško prvenstvo, pokal, Ligo prvakov in superpokal. Foto: EPA
Vid Kavtičnik je standardni član udarne sedmerke Kiela, s katerim je v pretekli sezoni osvojil nemško prvenstvo, pokal, Ligo prvakov in superpokal. Foto: EPA
Vid Kavtičnik
Vid Kavtičnik se vrača v reprezentanco, potem ko je lansko svetovno prvenstvo in letošnje kvalifikacije za evropsko izpustil zaradi poškodbe. Foto: EPA
Vid Kavtičnik
Kavtičnik je na mednarodni sceni prvič zablestel na evropskem prvenstvu leta 2004, ki ga je gostila Slovenija. Pri vsega 19 letih je bil izbran v idealno sedmerko prvenstva. Foto: EPA

Najpomembnejše je, da po vsaki tekmi igrišče zapustimo z dvignjenimi glavami, kar pomeni, da se moramo boriti kot levi.

23-letni član evropskega prvaka Kiela ne beži od odgovornosti. Nasprotno, obljublja, da bo - tako kot vedno - na parketu pustil srce. Velenjčan nerad govori o konkretnih "številkah", želi si predvsem, da bi reprezentanco na vsaki tekmi krasila kolektivni duh in borbenost, s katerima je mogoče nadomestiti tudi kakovostni primanjkljaj. Njegove navijače bo še posebej razveselila novica, da bo predvidoma 10. januarja odprl osebno spletno stran www.vidkavticnik.com.

Med zadnjimi ste se pridružili reprezentanci, a po nekaj dnevih ste zagotovo že dobili občutek o vzdušju v moštvu. Kakšno je? Boljše ali slabše kot pretekla leta?Vzdušje je presenetljivo dobro glede na nekatere zadeve, ki so se dogajale zadnji mesec. Nisem pričakoval takšne pozitivne energije. Na treningih vsi zavzeto delamo. Vsi se namreč zavedamo, da je prvenstvo pred nami in da je predvsem od nas samih odvisen dober rezultat.

Je poraz s Švedi kaj pokvaril ozračje?
Ne, ni ga. Zavedamo se, da smo kakovostno moštvo, ne mogoče tako kot Španija ali Francija, vendar lahko s kolektivnim duhom, prijateljstvom in fanatično borbenostjo zapolnimo pomanjkljivosti in premagujemo ekipe, ki so objektivno močnejše od nas.

Na tem srečanju niste dobili veliko žogo na desno krilo. Ste po tekmi kakšno rekli na to temo?
Igra se odvija, kot se odvija. Po tekmi je lahko biti pameten. Krila smo pač v takšnem položaju, na katerem smo odvisni od zunanjih igralcev. Za razliko od Bosne proti Švedom ni bilo toliko uporabnih žog.

Bi si morda želeli igrati tudi na desnem zunanjem, kjer je več priložnosti za strel?
Ko sem bil še v Sloveniji, sem igral desnega zunanjega. Zdaj so na tem položaju Jure Natek, Roman Pungartnik in Boštjan Kavaš, tako da po vsej verjetnosti ne bom dobil prilike. Sem zadovoljen s svojim položajem. Ne obremenjujem se preveč s stvarmi, ki niso tako pomembne.

Glede na to, da ste član nemškega in evropskega prvaka, se od vas veliko pričakuje tudi v reprezentanci. Čutite kaj več bremena kot sicer?
Jaz bom dal na vsaki tekmi od sebe 120 odstotkov, igral bom maksimalno tako kot v Kielu. Upam, da bom v teh 10 dneh v pravi formi. Želim si, da bi naredil čim manj napak in zgrešil čim manjše število strelov. Pritiska pa sem navajen že v Kielu.

Ali so vloge v moštvu razdeljene? Ste vi s svojo zadovoljni?
Vsak ve, kaj mora narediti. Tudi jaz se zavedam, da bom nosilec igre, čeprav na krilu toliko ne morem vplivati na igro. Lahko pa s prisotnostjo in borbenostjo spodbujam igralca, ki mu ne gre, nato pa v odločilnih trenutkih tudi sam zabijem gol.

Kaj morate po vašem najbolj popraviti do začetka prvenstva?
Škripa predvsem v napadu, ko imamo igralca več. Takrat moramo odigrati skoncentrirano, ne smemo izgubljati žog, da nasprotnik ne pride do lahkih priložnosti za gol.

Že prva tekma s Češko bo verjetno odločilna za napredovanje v drugi del. Je to dobro ali slabo?
Za nas je vedno zelo pomembno, da igramo prvo tekmo dobro. Da je Češka prvi nasprotnik, je v redu. Lahko pa presenetimo tudi Poljsko ali Hrvaško.

S kakšnim izkupičkom na Norveškem bi bili zadovoljni vi?
Najpomembnejše je, da po vsaki tekmi igrišče zapustimo z dvignjenimi glavami, kar pomeni, da se moramo boriti kot levi in dati od sebe 120 odstotkov. S tako borbenostjo in optimizmom bodo prišli tudi rezultati.

O "številkah" ne želite govoriti?
Ne, ker je to nehvaležno.

Če bi se morali odločiti, katere reprezentance bi postavili na prva tri mesta?
Francijo, Španijo in Dansko.

Aleš Vozel

Najpomembnejše je, da po vsaki tekmi igrišče zapustimo z dvignjenimi glavami, kar pomeni, da se moramo boriti kot levi.