Prvi test Mira Požuna kot selektorja bo že čez mesec dni na EP-ju na Norveškem. Foto: EPA
Prvi test Mira Požuna kot selektorja bo že čez mesec dni na EP-ju na Norveškem. Foto: EPA
Kasim Kamenica
Zdaj že nekdanjemu selektorju Kasimu Kamenici niso razkrili razlogov za zamenjavo. Foto: MMC RTV SLO
Reprezentančni dres za Zormana
Bodo Uroš Zorman in ostali nekdanji igralci Prul res zarvnili Požunovo povabilo v reprezentanco? Foto: RTV SLO

"Postalo je mučno, tako za mene, za zvezo kot nekdanjega selektorja," je nadaljeval priznani trener, ki bo po nenavadni, a pričakovani zamenjavi Kasima Kamenice, kot kaže, bil v četrtek imenovan za selektorja slovenske moške rokometne reprezentance.

Kdaj ste se z odgovornimi prvič pogovarjali o prevzemu selektorskega mesta?
Prvi stik z RZS-jem je bil že kar nekaj časa nazaj, še pred menjavo Kamenice v Celju. Preden sem privolil, sem se posvetoval z nekaterimi slovenskimi trenerji in trenersko organizacijo. Odločitev ni bila enostavna, a sem vlogo sprejel v dobrobit slovenskega rokometa.

Ali je mesec dni pred prvenstvom primeren čas za spremembe?
V športu se večkrat zgodi, posebej v klubih, da se zamenja trenerja na hitro, kdaj pa to vzame več časa. Za marsikoga ta čas pred prvenstvom ni bil primeren. Mogoče je vseeno lažje zame, saj aktivno spremljam igralce, tako v naši slovenski ligi kakor tudi v tujini.

Kdo bo vam pomagal pri vodenju reprezentance?
Kakšnih posegov v strokovni štab ne bi rad izvajal, želim si, da bi ostal isti. Z nekaterimi člani sem že govoril pred časom, še enkrat pa jih bom poklical jutri. Za vse bi bilo najbolje in tudi prav je, da so zraven tisti, ki so že bili. Želim ohraniti podoben sistem, kot je bil do zdaj.

Ali bodo kakšne spremembe v igralskem kadru?
Računam na vse tiste igralce, ki so bili do zdaj v kadru. Želim si, da igralci ne bi igrali ali neigrali zaradi Kamenice ali Požuna, temveč da bi bili reprezentanti zaradi višjih ciljev, kar pa pri nas še ni čisto jasno. Sem že govoril z več igralci v tujini in upam, da bom zbral ekipo, ki bo sposobna izpolniti cilje. V prihodnjih dneh načrtujem pogovore z vsemi reprezentanti.

Znane so nekatere negativne izjave o vas?
Uroš Zorman je o meni podal dosti negativno stališče, ki izvira še iz leta 2005, ko sva bila še v Celju. Po njegovem sem bil jaz kriv za njegovo visoko denarno kazen, za katero pa sem zvedel iz časopisov.

Vugrinec in Pajovič sta že pred časom odpovedala poti na Norveško. Boste govorili z njima?
Pri Renatu Vugrincu je težava njegov spor s celjskim klubom, s katerim se toži. Z Vugijem imam dober odnos, čeprav dvomim, da se je pripravljen vrniti, dokler ne bo razrešen spor. Govoril sem tudi z Alešem Pajovičem, ki ostaja pri prejšnji odločitvi, da se bo v tem času posvetil družini.

Kakšen je cilj na EP-ju čez dober mesec dni?
Osnovni cilj je preboj v drugi krog tekmovanja. Smo v izredno močni skupini, kjer so Hrvati in Poljaki v vlogi favoritov, poleg tega so tukaj še Čehi. Naša naloga je presenetiti in nadaljevati prvenstvo med najboljšimi.

Toni Gruden