Foto:
Foto:
Uroš Zorman
Požunova desna roka na igrišču in ob njem bo kapetan Uroš Zorman, s katerim sta razčistila nesporazume, ki so se vlekli iz Celja. Foto: EPA

Balić je eden najboljših igralcev na svetu, vendar tudi velik individualist. Mislim, da bo sedaj igra Hrvaške slonela bolj na kolektivni igri. Ne pričakujem, da bodo bistveno slabši, saj bodo ostali dali več od sebe. Igrali bodo bolj kolektivno. Hrvaška ima kvalitetno obrambo. Vseh 28 hrvaških igralcev, ki so na širšem spisku, je zelo kakovostnih.

Intervju z Mirom Požunom

Za ta cilj bi na tekmah s Češko, Poljsko in Hrvaško zadostovala "že" ena zmaga, ki pa seveda ne bo prišla sama. 64-letni strokovnjak iz Velenja ne "jamra" rad, kljub temu pa ne more mimo dejstva, da je bilo ob nekaterih težavah s poškodbami reprezentantov premalo časa za uigravanje. Pripravljalnim tekmam ne daje prevelike teže, čeprav - kot pravi - človek želi vsako tekmo zmagati.

Na pripravljalnih tekmah niste blesteli. Ali je to morda na nek način tudi dobro, saj po eni strani igralci ostanejo na realnih tleh, po drugi strani pa lahko napačen vtis o vaši formi dobijo tudi tekmeci in vas zato podcenjujejo?
Res je, da nismo blesteli, da nismo igrali, kot bi želel. A tako je v športu. Pripravljalni del je eden, tekmovalni drugi. Človek želi vedno zmagovati, tudi prijateljska srečanja. Vendar smo imeli precej težav, pozno smo se dobili, ekipa je spremenjena, nekateri igralci so imeli težave z zdravjem. A skozi pripravljalno fazo smo dvignili formo in uigranost, kar je opazno. Glede tekmecev, pa ne verjamem, da bi nas podcenjevali. Mi bi lahko zmagali proti Švedski. Postavili smo obrambo 5-1, ki je nismo nič trenirali. Poleg tega smo na tej tekmi zastreljali ogromno stoodstotnih priložnostih, ki jih ne bi smeli.

Ko ste nenadoma prevzeli reprezentanco ste imeli priprave že začrtane. Če bi odločali sami, bi jih kaj spremenili? Precej ste bili namreč na poti.
Kar se tiče treningov, terminov, mi je bilo čisto po godu. Mogoče bi izpustil potovanje v Beograd in bi raje čas namenil za dvig telesne pripravljenosti. Sicer pa smo vse preživeli, ni bilo tako hudo. Problem je bil le to, da je bilo pred pripravljalnimi tekmami premalo časa za uigravanje taktičnih variant. Nismo imeli časa, da bi se dobro "vkomponirali".

Čemu boste na treningih do prve tekme s Češko namenili največ pozornosti?
V glavnem taktiki, streljanju, trenirali bomo obrambo, protinapad, hitre centre, napad z igralcem več, skratka vse za to, da bo čim manj napak, večja uigranost in da bodo strelci čim bolj natančni.

Ali imate v glavi že udarno šesterko, ki bo igrala v napadu? Sta v njej tudi Aleš Pajovič in Roman Pungartnik na zunanjih položajih?
Ne morem reči, katera bo udarna sedmorka. Začeli bomo z eno postavo, če bo v redu, bomo vztrajali. Menjavali bomo neprestano, kajti prvenstvo je dolgo. Igralce ne smemo izčrpati. Je pa res, da smo uigravali sedmorko, v kateri ni Romana Pungartnika na desnem zunanjem, ampak je tam Jure Natek, v zunanji liniji sta še Uroš Zorman in Aleš Pajovič, Matjaž Mlakar je na črti in Luka Žvižej ter Vid Kavtičnih na krilih.

Na katerem igralnem mestu je Slovenija najmočnejša in kje najšibkejša?
Težko in nehvaležno je ocenjevati. Imamo igralce, ki niso poškodovani in ki so želeli igrati. Je pa res, da smo imeli največ težav na krožnem napadalcu, kjer smo pred kakšnim tednom lahko računali le na Mlakarja. Zdaj se mu je pridružil še Kozomara, ki pa ima še vedno težave s palcem.

Tako Čehi kot Hrvati bodo igrali brez njihovega najboljšega igralca, Filipa Jiche oziroma Ivana Balića. Ali v tem vidite kakšno prednost za Slovenijo?
Jicha je zelo pomemben igralec Čehov, je izvenserijski strelec, sicer ga Kiel ne bi vzel. Balić je eden najboljših igralcev na svetu, vendar tudi velik individualist. Mislim, da bo sedaj igra Hrvaške slonela bolj na kolektivni igri. Ne pričakujem, da bodo bistveno slabši, saj bodo ostali dali več od sebe. Igrali bodo bolj kolektivno. Hrvaška ima kvalitetno obrambo. Vseh 28 hrvaških igralcev, ki so na širšem spisku, je zelo kakovostnih.

Že prva tekma s Češko bo verjetno odločilna za napredovanje v drugi del, ki je osnovni cilj te reprezentance. Ste se z igralci že kaj pogovarjali o Češki, ali boste o prvem nasprotniku več razmišljali po prihodu v Stavanger?
Mi smo že v Kopru gledali celo tekmo Češke, pa v nedeljo v Velenju en polčas. Ko pa pridemo na Norveško, imamo dva dni časa, ki ga bomo povsem namenili Čehom.

Katere tri reprezentance bi napovedali na zmagovalnem odru?
Težko napovedujem. Tri? Lahko jih naštejem več: Nemčija, Švedska, Danska, Norveška, Poljska, Francija, Španija ...

Kakšni so vaši načrti po evropskem prvenstvu? Ali ostajate za krmilom reprezentance ne glede na izkupiček na Norveškem?
Jaz imam pogodbo do konca avgusta. Do takrat jo bom zagotovo vodil. Potem pa se bomo pogovarjali naprej. V tem trenutku pa ne razmišljam o ničemer drugem kot o evropskem prvenstvu.

Aleš Vozel

Balić je eden najboljših igralcev na svetu, vendar tudi velik individualist. Mislim, da bo sedaj igra Hrvaške slonela bolj na kolektivni igri. Ne pričakujem, da bodo bistveno slabši, saj bodo ostali dali več od sebe. Igrali bodo bolj kolektivno. Hrvaška ima kvalitetno obrambo. Vseh 28 hrvaških igralcev, ki so na širšem spisku, je zelo kakovostnih.

Intervju z Mirom Požunom