Miro Požun: Dobro smo delali. Fantje so prava klapa. Kakšen dan  več priprav bi prišel še kako prav, a vse reprezentance so na istem. Foto: MMC RTV SLO
Miro Požun: Dobro smo delali. Fantje so prava klapa. Kakšen dan več priprav bi prišel še kako prav, a vse reprezentance so na istem. Foto: MMC RTV SLO
Rokometaši že odštevajo dneve
Sodnikom ne moreš nič
Nasprotniki kot ekipe slovenske lige
Čeprav je Pajo hrust, je nežna duša

Tri dni pred prvo tekmo evropskega prvenstva proti Češki je slovenska reprezentanca, ki so jo tokrat zastopali Požun, igralca Jure Natek in Luka Žvižej ter direktor Stane Ostrelič, še zadnjič pred torkovim odhodom v Stavanger spregovorila o načrtih in željah na Norveškem.

Bremenijo pretekli uspehi
"Javnost verjetno veliko pričakuje. Vsi pretekli uspehi nas bremenijo, da moramo tudi mi kaj doseči. Naš osnovni cilj je uvrstitev v drugi del, za kar bo potrebno premagati vsaj enega nasprotnika. Vsi štejemo za najpomebnejšo že prvo temo s Češko. Če jo zmagamo, igralcem lahko zrastejo krila," je uvodoma dejal Požun. Kaj pa ostala nasprotnika? "Tako Poljake kot Hrvate dobro poznamo, še bolj kot Čehe, velikih skrivnosti ni. Naš skupni problem pri vseh treh je, da so kvalitetni. Vsi lahko zabijajo z vseh položajev."

"Pester" izbor levičarjev

Požun se je odločil, da bo doma poleg Luke Ščurka pustil še Boštjana Kavaša, saj so na desni strani že štirje levičarji, ki lahko po potrebi tudi menjajo položaje. Roman Pungartnik in Vid Kavtičnik lahko igrata tako na desnem zunanjem kot tudi na krilu. Poleg tega pa slovenski strateg visoke in močne igralce potrebuje v obrambi. Zaradi obrambnih nalog je v ekipi ostal Rok Praznik. Slovenija naj bi tekme začela z udarno postavo Žvižej, Aleš Pajovič, Uroš Zorman, Natek, Vid Kavtičnik in Matjaž Mlakar na črti. O vratarju se bo odločalo sproti. Vodstvo je za prvi del prijavilo 15 rokometašev, tako da bosta dva sedela na tribuni. Eden bo zagotovo mladi vratar Aljoša Rezar, saj ima manj izkušenj kot Gorazd Škof in Beno Lapajne.

Natek: Kakovostnejši smo od Češke
Izpolnitev osnovnega cilja bo precej odvisna že od srečanja s Češko, o kateri Natek meni: "Mislim, da smo kakovostnejši. Pri njih igra sloni na 7 do 8 igralcih, medtem ko je naš izbor širši. Je pa tudi res, da Čehi že dolgo igrajo v tej zasedbi, zato so uigrani. Kakor koli, kakovost bo treba potrditi na igrišču."

Za kvalifikacijski olimpijski turnir prosti še dve mesti
Slovenci upajo, da se ne bodo uvrstili le v drugi del, ampak da si bodo izborili tudi kvalifikacije za olimpijske igre v Pekingu. Tam je že Nemčija kot svetovni prvak, medtem ko so si Poljska, Danska, Francija, Hrvaška, Rusija in Španija - zasedle so mesta od 2 do 7 na lanskem svetovnem prvenstvu - že zagotovile nastop na kvalifikacijskem turnirju. Za ta turnir sta prosti še dve mesti. Torej je teoretično lahko dovolj že 9. mesto ali drugače povedano, Slovenija mora biti druga najboljša izmed tistih reprezentanc, ki v zgornjih vrsticah niso omenjene.

Izbrana vrsta se bo na pot proti jugozahodu Norveške podala v torek ob 6. uri zjutraj. V Stavanger bo prispela ob 12.00, pet ur pozneje pa bo že trenirala v dvorani Idretttshall.

V videoprispevkih desno si oglejte, kaj Požun meni o sodnikih, nasprotnikih in Alešu Pajoviču.



 
 
 
Slovenska postava na Norveškem:        
BACKOVIČ Ognjen   1980           Teucro
DOBELŠEK Jure     1984  Gorenje Velenje
GAJIČ Dragan      1984   Celje P. Laško
KAVTIČNIK Vid     1984             Kiel
KOZLINA Miladin   1983   Celje P. Laško
KOZOMARA Goran    1981          Aalborg
LAPAJNE Beno      1973           Aragon
MLAKAR Matjaž     1981  Gorenje Velenje
NATEK Jure        1982         Chambery
PAJOVIČ Aleš      1979      Ciudad Real
PRAZNIK Rok       1980      Cimos Koper
PUNGARTNIK Roman  1971      Gummersbach
REZAR Aljoša      1983   Celje P. Laško
ŠKOF Gorazd       1977   Celje P. Laško
ŠPILER David      1983   Celje P. Laško
ZORMAN Uroš       1980      Ciudad Real
ŽVIŽEJ Luka       1980      Pick Szeged
Selektor: POŽUN Miro                   

A. V/M. R.

Rokometaši že odštevajo dneve
Sodnikom ne moreš nič
Nasprotniki kot ekipe slovenske lige
Čeprav je Pajo hrust, je nežna duša