Prizor, ki je ostal v spominu: kapetan Uroš Šerbec se je veselil pred tribuno s slovenskimi novinarji. Foto: MMC RTV SLO
Prizor, ki je ostal v spominu: kapetan Uroš Šerbec se je veselil pred tribuno s slovenskimi novinarji. Foto: MMC RTV SLO
Roman Pungatnik
Roman Pungartnik je bil s 6 goli eden od junakov tekme. Foto: EPA
Zadnjih 5 minut rokometne tekme Hrvaška - Slovenija v Zagrebu
Zgodovinska zmaga rokometašev sredi Zagreba

Slovenija je do zdaj nastopila na sedmih evropskih prvenstvih. Izpustila je le tisto leta 1998. Posebej sta ostali v spominu dve: leta 2000 je na Hrvaškem osvojila 5. mesto, štiri leta pozneje pa se je doma okitila s srebrno medaljo. V soboto, 29. januarja 2000 so se Slovenci v Zagrebu udarili s Hrvaško ne samo za 5. mesto, ampak tudi za odhod na olimpijske igre v Sydneyju. Dodaten naboj velikemu vložku je dalo še tradicionalno veliko medsosedsko rivalstvo.

Med 8.000 Hrvati tudi 500 Slovencev
Tekmo v zagrebškemu Domu športov si je poleg 8.000 domačih navijačev ogledalo tudi okoli 500 Slovencev. Slovenija, ki jo je vodil Leopold Jeras, je odlično začela srečanje, saj je že v prvem napadu Andrej Kastelic ukradel žogo Zlatku Saračeviću in premagal Venia Loserta. V 12. minuti si je Slovenija prvič priigrala dva zadetka prednosti (5:3), vendar je Goran Šprem z dvema zaporednima zadetkoma le tri minute pozneje izid izenačil na 5:5. Sredina prvega polčasa je minila povsem v znamenju slovenskih rokometašev, saj je Zoran Jovičič z dvema zaporednima zadetkoma Slovenijo popeljal do najvišjega vodstva na tekmi (10:7). Hrvati so odgovorili z delnim izidom 4:0, polčas pa se je končal z 12:12.

V videoposnetkih desno si oglejte zadnjih 5 minut tekme in prispevek Marjana Fortina.

Jovičič in Pungartnik zabila odločilna gola
Igra "gol za gol" se je nadaljevala vse do končnice, ko si je Slovenija priigrala odločilno prednost. Najprej je v 57. minuti Jovičič s sedemmetrovke ukanil Loserta, le minuto pozneje pa je Roman Pungartnik izkoristil odbito žogo in povišal na dva zadetka prednosti (25:23). V 59. minuti je desno krilo Hrvatov Irfan Smajlagić iz mrtvega kota premagal slovenskega vratarja Rolanda Pušnika, nato pa je Jeras minuto in 40 sekund pred koncem srečanja zahteval minuto odmora ter igralcem za končnico dal zadnje napotke. V izjemno negotovi in kot struna napeti končnici se je za Slovenijo izteklo sanjsko, čeprav je bil Tettey Banfro dvajset sekund pred koncem izključen, hrvaški selektor Zdravko Zovko pa je namesto vratarja v polje poslal še sedmega igralca. Slovenija je slavila veliko zmago s 25:24, s čimer so rokometaši postali prva slovenska ekipa v kolektivnih športih, ki je zaigrala na olimpijskih igrah.

"Tekme s Hrvati so imele vedno nek poseben naboj. Ta tekma je povrhu odločala še o olimpijskih igrah. Hrvati so nam prej zadali nekaj grenkih porazov, a mislim, da smo jim s tem vrnili za vse, saj je bila to najslajša zmaga nad njimi. Bili so polni sebe, a smo jih premagali," se danes tekme spominja eden izmed junakov, Roman Pungartnik, ki zdaj opravlja funkcijo direktorja slovenske članske reprezentance.

Zagreb, za 5. mesto:
HRVAŠKA - SLOVENIJA 24:25 (12:12)
Hrvaška: Bašić, Perkovac 2, Šprem 4, Jović, Bilić 1, Kljajić, Džomba, Losert, Valčić, Goluža 5, Saračević 5 (2), Smajlagić 7.
Slovenija: Pušnik, Šerbec 1, Vugrinec, Jovičič 6 (5), Banfro 1, Puc, Pungartnik 6, Tomšič 1, Pajovič 6, Lapajne, Lubej 2, Kastelic 2.

Zadnjih 5 minut rokometne tekme Hrvaška - Slovenija v Zagrebu
Zgodovinska zmaga rokometašev sredi Zagreba