Vid Kavtičnik je bil izbran v reprezentanco sveta, ki bo 2. decembra ob 60. obletnici hrvaške rokometne zveze v Zagrebu igrala tekmo z domačo reprezentanco. Foto: EPA
Vid Kavtičnik je bil izbran v reprezentanco sveta, ki bo 2. decembra ob 60. obletnici hrvaške rokometne zveze v Zagrebu igrala tekmo z domačo reprezentanco. Foto: EPA
Zvonimir Serdarušić
Zvonimir Serdarušić je Vida Kavtičnika veliko naučil. Zdaj sta združila moči v reprezentanci. Foto: MMC RTV SLO
Gorazd Škof in Vid Kavtičnik
Koliko takšnih prizorov bodo uprizorili rokometaši v Avstriji? Foto: EPA
Uroš Zorman
Uroš Zorman je eden izmed pomembnih igralcev, ki v Linzu niso igrali. Foto: EPA
Serdarušićeva ocena prvega dela priprav

25-letni Velenjčan ni škripal z zobmi zaradi jeze, ampak zaradi bolečega kolena. Čeprav Slovenci v Avstriji niso zmagali, Kavtičnik meni, da so enotedenske priprave dobro izkoristili, čeprav se zaveda, da jih veliko dela še čaka. Vid se je pred sezono iz Kiela preselil v Montpellier, kjer se je dobro znašel. Pravzaprav mu še največ težav povzroča francoščina.


Zakaj je na tekmi z Avstrijo prišlo do takšnega padca v 2. polčasu?
Padec se je zgodil že v 1. polčasu po menjavi obrambe 3-2-1 s 6-0. Primarni cilj tega turnirja je sicer bil, da trener spozna vse igralce. Želel je videti, česa je kdo sposoben tako v obrambi kot tudi v napadu, zato je bilo nekoliko več eksperimentiranja.

Kako bi ocenili enotedensko druženje reprezentance z novim selektorjem Zvonimirjem Serdarušićem?
Časa za priprave in uigravanje ni bilo veliko, kljub temu pa mislim, da smo ga dobro izkoristili. Zame je 'Noka' najboljši trener. Z njim sem naredil največji korak v športni karieri. Tudi drugi bi lahko naredili korak naprej ob njegovi pomoči in vodenju, kar bi pomenilo tudi kakovosten preskok za celotno ekipo. Verjamem, da nam bo to uspelo.

Ponovno se zberete konec decembra. Čez dobre tri tedne (19. januarja 2010, op. a.) vas že čaka prva tekma na evropskem prvenstvu v Avstriji. Zdi se, da bi vam kakšen teden več prišel še kako prav za uresničitev vseh zamisli "Noke".
Definitvno. Potrebovali bi ne samo kakšen teden več, ampak mesec ali dva, s čimer bi se lahko normalno pripravili. Ne glede na to moramo čas, ki je na voljo, maksimalno izkoristiti. Ne le 100-odstotno, pač pa 150-odstotno, če želimo uresničiti cilj, ki smo si ga zastavili.

In kakšen je ta cilj?
Cilj je, da bi uspeli narediti korak naprej v igri kot ekipa. Rezultati bodo prišli pozneje.

Dve tekmi ste odigrali kljub poškodovanemu kolenu. Za kako resno poškodbo gre?
Težave s kolenom imam že od malega. Znova me je začel boleti izrastek na kosti, zaradi katerega sem lani izpustil kvalifikacije. Tudi v Franciji sem izpustil vsaj dva treninga na teden, da sem bil pripravljen za tekmo. Po pregledu pri specialistih v Sloveniji sem dobil vaje, ki bi morale pomagati, da bi šel na operacijo šele po koncu sezone.

Če se obrneva še na klubsko sceno. Kako ste se privadili na novo okolje v Montpellieru?
Življenje in mentaliteta sta povsem drugačna kot v Kielu. Klub se je izjemno potrudil zame, zato lahko rečem, da sem zelo vesel in zadovoljen. Edino, kar mi povzroča težave, je jezik. Nekaj malega sicer že govorim, a je to premalo za tekoče sporazumevanje. Govorim namreč zelo rad.

V Ligi prvakov ste poleg dveh zanesljivih zmag doživeli nepričakovan poraz v Constanti (33:37). Kaj se je zgodilo v Romuniji?
Enostavno ni bil naš dan. V napadu smo preveč grešili, tudi obramba je bila preslaba. Nismo pokazali prave igre Montpelliera.

Kako visoko lahko posežete?
Vse je mogoče. Ne bom rekel, da smo letos lahko prvaki. Za to je še prehitro. Zagotovo smo doma sposobni premagati vsakogar, medtem ko nam tekme v gosteh za zdaj povzročajo težave. Več pričakujem od naslednje sezone, ko bodo zagotovo prišle še nekatere okrepitve.

ales.vozel@rtvslo.si

Serdarušićeva ocena prvega dela priprav