Tone Tiselj je Slovenijo popeljal do srebra na domačem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO
Tone Tiselj je Slovenijo popeljal do srebra na domačem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO
David Špiler
David Špiler je najprijetnejše presenečenje v slovenski reprezentanci. Foto: EPA
Karol Bielecki
Karol Bielecki je le eden izmed odličnih poljskih rokometašev. Foto: EPA

S psihološkega vidika je bila Slovenija neprimerno močnejša in boljša, ker je dan prej dobila izgubljeno tekmo, s čimer se ji je dvignila morala. Nasprotno so bili Nemci po porazu s Poljaki v drugačnem položaju, saj niso smeli izgubiti.

Slovenci taktično odigrali boljše
Tudi v taktičnem smislu se je Slovenija bolje pripravila na Nemce kot oni na nas. Mi smo dobro vedeli, od kje nam preti največja nevarnost, medtem ko oni ne. Obe ekipi sta tekmo začeli z obrambo 6-0, pri čemer je bila naša obramba precej bolj agresivna in gibljiva. Še posebej na dvojki je dobro odigral Luka Žvižej. Na drugi strani se je za šibko točko izkazal tisti, za katerega sem menil, da je najmočnejši. Oliver Roggisch je bil žrtev Uroša Zormana, saj ga ta je zlahka preigraval. Tudi ko so spremenili obrambo na 5-1, je bila to voda na naš mlin, saj je Nemci niso vajeni igrati.

Kvaliteta na naši strani, Nemce rešila nepopustljivost
Nemci so fizično močni, imajo dober strel, a v znanju je zunanja linija šibka, poleg tega pa še zelo predvidljiva. Skriti adut David Špiler, ki je po moje najboljši slovenski igralec na levem zunanjem položaju, je trikrat ali štirikrat prišel do položaja, ko je brez težav zadel. Tudi Gorazd Škof je boljši ko Johannes Bitter. Skratka, psihološko, taktično in kvalitetno smo močnejši od Nemcev, ki na nobenem položaju nimajo zelo kakovostnih igralcev. Imajo pa nepopustljivost, ki jih je tudi pripeljala do točke. Ta je ne glede na vse zgodovinska za Slovenijo.

Kavtičnik na zunanji položaj, Lubej ni pokazal še ničesar
Slovenija ima še rezerve. Predvsem na desni strani, kjer je Vid Kavtičnik nevarnejši na zunanjem položaju, medtem ko ga na krilu lahko nadomesti Matjaž Brumen. Zoran Lubej zagotovo ni šel v Avstrijo zgolj na izlet, tudi Aleš Pajovič dviguje formo. Poljaki imajo od vseh štirih ekip največ kakovosti. Izstopajo odlični zunanji igralci Karol Bielecki, Michal Jurecki, Bartlomiej Jaszka, Tomasz Rosinski, brata Lijewski, štiri vrhunska krila in krožni napadalec Bartosz Jurecki.

Obramba 3-2-1 presenečenje za Poljake?
Malce težja bo priprava s taktičnega vidika, a nimamo kaj izgubiti. Samozavest je zrasla, igralci so razigrani. Morda bi bila obramba 3-2-1 presenečenje za Poljake, čeprav je zahtevna. Moramo se boriti brez popuščanja tako kot na zadnjih dveh tekmah. Poljakom se lahko postavimo po robu. V eni tekmi je mogoče vse, pustimo se presenetiti.