Vid Kavtičnik je nepogrešljivi člen Kiela od leta 2005. Znan je, da na vsaki tekmi iz sebe iztisne svoj maksimum. Bo kos tudi upravi Kiela? Foto: EPA
Vid Kavtičnik je nepogrešljivi člen Kiela od leta 2005. Znan je, da na vsaki tekmi iz sebe iztisne svoj maksimum. Bo kos tudi upravi Kiela? Foto: EPA
Nikola Karabatic in Vid Kavtičnik
Nikola Karabatic (desno) in Vid Kavtičnik (levo) družno iščeta nov klub. Foto: EPA
Vid Kavtičnik
Vid Kavtičnik je kariero začel pri Gorenju iz Velenja. Foto: MMC RTV SLO

Kavtičnik v Kielu zelo pogreša nekdanjega trenerja Zvonimirja Noko Serdarušića, ki so ga pozimi nagnali iz kluba, čeprav je v 15 letih osvojil kar 25 lovorik. Očitajo mu, da naj bi sodeloval v nameščanju rezultatov Kiela v Ligi prvakov. Serdarušić zaradi istega vzroka ni dobil niti službe pri Rhein Neckarju, kamor se je želel preseliti tudi slovenski reprezentant. Čeprav želi Kavtičnik po sezoni zapustiti Kiel, pa obljublja, da bo storil vse, da osvoji čim več lovorik, v prvi vrsti seveda evropski naslov.

Kdaj ste se odločili, da bi iz Kiela odšli drugam?
Že sredi sezone sva se z Nikolo Karabaticem dogovarjala o selitvi v Rhein Neckar Löwen, kamor bi moral oditi tudi Noka Serdarušić. Vse je bilo že dogovorjeno, tudi konkretne številke. A potem se ni nič izcimilo iz tega. Uradno Noke niso hoteli zaradi zdravstvenih težav s hrbtenico in kolenom, a v ozadju je gotovo ta afera. Nato sem dobil ponudbo Montpelliera in še treh klubov, ki igrajo v Ligi prvakov.

Ste vi stopili v stik s Francozi ali oni z vami?
Oni, jaz se nikoli nisem ponujal. Če je kakšen klub zainteresan, prav, sam nikoli ne vzpostavim stika.

Zanimivo, kako so pri Kielu odslovili Serdarušića ...
Res so na grd način zamenjali trenerja, in to zaradi zasebnih zadev, kar ne sodi v šport. To ni pošteno. 16 let je bil v Kielu in ga popeljal do najboljše ekipe na svetu. Gotovo je med najboljšimi, če ne kar najboljši, kar sem jih kdaj imel. Njegovo rokometno znanje je neverjetno. Pri njem vedno dobiš odgovor, ki ga lahko uporabiš na igrišču. Lahko sem napredoval po igralski in človeški plati. Način, kako so ga odstavili je res grd, a očitno moram tudi to požreti.

Vas bodo pri Kielu sploh spustili? Navsezadnje imate pogodbo do leta 2012!
Bomo videli. S Karabaticem dajeva vse od sebe, mislim pa, da če izraziš željo, da odideš, te klub za normalno odškodnino mora spustiti. Midva sva že januarja izrazila željo po odhodu. Bova pa sezono profesionalno odigrala do konca! Želiva osvojiti vse lovorike!

Letos je Montpellier obstal v 2. delu Lige prvakov. Kakšni so njihovi načrti za naprej?
Trenutno delajo ekipo za prihodnost. Z nama bi veliko pridobili, manjkal bi jim le še vratar in dober obrambni igralec, pa bi bili sposobni osvojiti Ligo prvakov. Imajo velike načrte in gradijo tudi dvorano za 10 tisoč gledalcev.

V torek je odstopil menedžer Kiela Schwenker. Kakšno je ozračje v klubu po vseh obtožbah o podkupovanju?
Ni dobro, a ekipa še diha skupaj. Ne moremo vplivati na vse to, ampak moramo še naprej igrati dobro in zmagovati.

Kako pa sami komentirate te afere, ki so se pojavile v zadnjem času?
Nimam komentarja, s tem se ne obremenjujem, to ni moj problem. Ni lepo, kar se dogaja ... Samo gledamo, kakšne informacije vse prihajajo ven. Težko je, ampak smo profesionalci in v glavah smo dorasli tudi za takšne stvari.

Kielu sicer na igrišču za zdaj dobro kaže. Prebili ste se v polfinale Lige prvakov, v nemškem prvenstvu suvereno vodite. V polfinalu vas zdaj čaka Rhein Neckar. Pričakujete ponovitev lanskega finala proti Ciudad Realu?
Rhein bo težak nasprotnik, igrajo vedno bolje, morali se bomo dobro skoncentrirati in pokazati odlično igro v napadu in tudi v obrambi. Tako dobro kot proti Zagrebu. Rhein Neckar ima odlične strelce od daleč in odlična krila. Le vratarjev nima najboljših.

T. O./M. R.