Na okrogli mizi so od leve proti desni sodelovali: Franc Polovič, Marko Oberstar, Franc Krašovec, Stane Ostrelič, Aleš Praznik in Andrej Juratovec. Pogovor je moderiral  Dejan Obrez. Foto: MMC RTV SLO
Na okrogli mizi so od leve proti desni sodelovali: Franc Polovič, Marko Oberstar, Franc Krašovec, Stane Ostrelič, Aleš Praznik in Andrej Juratovec. Pogovor je moderiral Dejan Obrez. Foto: MMC RTV SLO
Marko Oberstar
Marko Oberstar je priznal, da je bil zaradi številnih krivic, ki so bile povezane z nekorektnim sojenjem, blizu tega, da bi zapustil ribniški rokomet. Foto: MMC RTV SLO
Stane Ostrelič
Stane Ostrelič je upal, da bo z imenovanjem Romana Pungartnika dolgoročno rešeno vprašanje direktorja slovenske moške rokometne reprezentance. Foto: MMC RTV SLO
Franc Polovič
Rokometni zanesenjak Franc Polovič - nekoč je njegova Dobova krojila vrh slovenskega rokometa. Tudi zaradi zakulisnih igric se je pred leti umaknil iz tega športa. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Praznik
Aleš Praznik je predlagal, da bi tudi v rokometu po vzoru nogometa in košarke uvedli 3 sodnike, s čimer bi dvignili kakovost in preprečili nečedne posle. "Če nekdo krade, mora biti uigran. To je lažje doseči v paru kot pa med tremi izžrebanimi sodniki," je hudomušno razlagal Praznik. Foto: MMC RTV SLO



Na okrogli mizi so sodelovali Franc Krašovec, član predsedstva Rokometne zveze Slovenije (RZS) in predsednik Cimosa Kopra, Marko Oberstar, član predsedstva Združenja rokometnih prvoligašev Slovenije (ZROPS) in predsednik Ribnice, Franc Polovič, dolgoletni rokometni delavec, Stane Ostrelič, direktor Gorenja Velenja in nekdanji direktor slovenskih reprezentanc, Aleš Praznik, rokometni trener, in Andrej Juratovec, ki je pri ZROPSU-u zadolžen za vodenje sodnikov.

Manjkali Bobinac, Jeršič, Pungartnik in Tiselj
Vabilu se zaradi "drugih obveznosti" niso odzvali predsednik RZS-ja Franjo Bobinac, Roman Pungartnik in Tomaž Jeršič, ki sta nedavno odstopila s položajev direktorja reprezentanc oziroma generalnega sekretarja, in ugledni rokometni strokovnjak Tone Tiselj.

Ostrelič: Kritike ne smejo biti izgovor za odstop
Uvodna beseda je tekla o nenadnem odstopu Zvonimirja Serdarušića s selektorskega mesta slovenske moške reprezentance in o enaki potezi že omenjenih Jeršiča in Pungartnika. Ostrelič, ki je bil sam 15 let direktor reprezentanc, je dejal, da (prve) kritike, ki naj bi bile glavni vzrok za odstop vseh treh, ne bi smele pripeljati do takega koraka: "Če bi se sam oziral na to, bi svojo funkcijo opravljal še krajši čas."

Tudi Krašovec je razmišljal podobno: "Domnevni pritisk in kritika javnosti so le priročna floskula za odstop. Na prave razloge bo potrebno še počakati."

Oberstar: Slovenci smo velikokrat nerealni
Oberstar je menil, da je bilo naivno pričakovati, da bi nekdo čez noč dvignil slovenski rokomet v očitno "nezaslužene višave". In ko je Serdarušić spoznal, da v kratkem ne bo mogoče doseči kakšnih odmevnejših rezultatov, je obupal. Po mnenju Oberstarja (in preostalih prisotnih) prehitro, saj je pot do vrhunskega izida tek na dolge proge. Cilj so bile olimpijske igre v Londonu leta 2012. Poleg tega Serdarušić ne bi smel izjavljati, da v Sloveniji ni "materiala" za vrhunske dosežke, ampak bi ga moral iz igralcev, ki jih ima na voljo, ustvariti. Oberstar je še opozoril, da Slovenci že pred tekmovanji velikokrat postavljamo nerealne cilje, nato pa smo razočarani z 8. ali 10. mestom v Evropi oziroma na svetu, kar je, glede na velikost države, še vedno vrhunski izid.

Praznik: Serdarušić pripeljan kot mesija ...
Praznik je izpostavil, da je v slovenskem rokometu, začenši s krovno organizacijo, torej RZS-jem, prisotna kriza vodenja in identitete, kar se kaže tudi v tem, da je bil "Serdarušić predstavljen in pripeljan kot mesija", nato pa je bil njegov izkupiček manjši od pričakovanega. Praznik tako kot Krašovec ne bi delal drame iz odstopa trojke, moti ga le čas, saj se je vse zgodilo tik pred novim ciklusom kvalifikacij.

Oberstar: Poteka vojna, ki si je mi ne želimo
Veliko polemik je povzročil tudi spor ali vojna, kot jo je označil Oberstar, ZROPS-a z Združenjem rokometnih sodnikov Slovenije (ZDRSS). Po mnenju Oberstarja se slednji nikakor ne morejo sprijazniti z dejstvom, da nimajo več (odločilnega) vpliva na tekmovanje, kot so ga imeli do ustanovitve samostojne sodniške organizacije znotraj ZROPS-a. Zropsovi sodniki so v nasprotju z delegiranjem izžrebani, tako da možnosti za sodniške "umazanije", kot se je to dogajalo pred letom 2009, praktično ni.

"Ko se je začelo govoriti še o tretjem sodniškem stebru, so nam šle kar kocine po konci. Komaj smo se rešili določenih ljudi, pa se že hočejo vrniti skozi druga vrata. Ne morejo razumeti, da je tiste zgodbe, prepredene s korupcijo, konec," je bil slikovit Oberstar.

Polovič: Zmagovalca naj določi igrišče, ne pa zakulisje
Polovič je na to temo dejal, da je pred ustanovitvijo ZROPS-a in sodniške organizacije znotraj njega prvoligaško tekmovanje vodil ZDRSS in pisarna RZS-ja, ne pa klubi, ki so naročili in plačali storitev sojenja. "Naj zmaga tisti, ki je boljši, ne pa tisti, ki ga določi nekdo tretji," je dodal Polovič.

Trofenik: Postaviti nove, zdrave temelje
V razpravo se je iz občinstva vključil tudi dolgoletni rokometni delavec Vili Trofenik, ki je pobudo za ustanovitev še tretjega sodniškega stebra označil za "veliko zlorabo in za željo po oblasti in denarju". Po njegovem mnenju je slovenski rokomet "dekla kapitala, politike in ozkih parcialnih interesov, zato bi ga bi bilo potrebno postaviti na zdrave temelje".