Sergej Rutenka je eden največjih Barceloninih adutov. Foto: EPA
Sergej Rutenka je eden največjih Barceloninih adutov. Foto: EPA
Hamburg
Rokometaši Hamburga, na sliki Bertrand Gille in Stefan Schröder, so favoriti "koprske" skupine C, sodijo pa tudi v najožji krog favoritov za skupno zmago. Foto: EPA
Cimos Koper
Cimos Koper bo v svojem drugem nastopu med elito lovil osmino finala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Liga prvakov je v sezoni 1993/94 nadomestila Pokal prvakov, ki se je začel leta 1957. Prvi zmagovalec tega tekmovanja je bila Praga. Letos je 24 moštev razporejenih v štiri skupine po šest. V osmino finala vodijo prva štiri mesta iz vsake skupine. Zmagovalci četrtfinala se bodo uvrstili na zaključni turnir, ki ga bo že tretje leto zapored gostil Köln.

Lov na Barcelono je odprt
Branilka naslova je Barcelona, ki je v lanskem finalu s 27:24 premagala Ciudad Real. Ta se je zaradi finančnih težav preselil v Madrid, tako da bo nastopal pod imenom Atletico Madrid. Oba španska kluba tudi letos sodita v najožji krog favoritov, kamor gre prišteti še nemška Hamburg in Kiel. Iz "druge vrste" bodo napadali ruski Čehovski Medvedi, madžarski Veszprem, francoski Montpellier, danski Köbenhavn in nemški Füchse Berlin.

Cilj Koprčanov osmina finala
Edini slovenski predstavnik med elito je Cimos Koper, ki bo nastopil v skupini C, kjer so njegovi nasprotniki Hamburg, romunska Constanta, ruski Sankt Peterburg, poljska Wisla Plock in makedonski Metalurg iz Skopja. Z izjemo Hamburga je skupina izjemno izenačena, cilj Koprčanov pa je preboj v osmino finala.

Najštevilčnejša slovenska zasedba v Montpellierju
Poleg rokometašev Cimosa bo v Ligi prvakov nastopilo še 11 Slovencev: Vid Kavtičnik, Dragan Gajić, Primož Prošt (Montpellier), Luka Dobelšek, Boštjan Kavaš (Wisla), Renato Vugrinec (HSV Hamburg), David Špiler (Croatia Osiguranje Zagreb), David Koražija (Veszprem), Miladin Kozlina (Metalurg Skopje), Uroš Zorman (Vive Targi Kielce) in Nik Tominec (Kadetten Schaffhausen).

Zmagovalec sklepnega turnirja bo prejel 350.000, poraženec finalne tekme 250.000, tretjeuvrščena 200.000, četrtouvrščena ekipa pa 150.000 evrov.

ROKOMET (M)
LIGA PRVAKOV, 1. KROG

Skupina A

Četrtek:
CROATIA OSIGURANJE - SÄVEHOF
Sobota:
BARCELONA - CHAMBERY
BOSNA - KADETTEN SCHAFFHAUSEN

Skupina B

Nedelja:
VIVE TARGI KIELCE - VESZPREM
SILKEBORG - ATLETICO MADRID
ČEHOVSKI MEDVEDI - FÜCHSE BERLIN
Skupina C

Četrtek:
HAMBURG - ST. PETERSBURG
Sobota:
METALURG - CIMOS KOPER ob 18.00
WISLA PLOCK - CONSTANTA
Skupina D

Sobota:
PARTIZAN - KÖBENHAVN
Nedelja:
MONTPELLIER - ADEMAR LEON
PICK SZEGED - KIEL