Janko Požežnik obtožbe zavrača z nasmehom na ustih, čeprav se zaveda, da je bila gnojnica že polita. Foto: MMC RTV SLO
Janko Požežnik obtožbe zavrača z nasmehom na ustih, čeprav se zaveda, da je bila gnojnica že polita. Foto: MMC RTV SLO
Leon Kalin
Leon Kalin priznava, da bi bilo potrebno znotraj EHF-a in IHF-a marsikaj spremeniti. Foto: MMC RTV SLO
Darko Repenšek
Darko Repenšek je skupaj s Požežnikom mednarodni sodnik že od leta 1994. Foto: MMC RTV SLO

"Nikdar v življenju se nisem pustil podkupiti," je pred novinarskim zborom zatrdil Repenšek, ki je poudaril, da se v obeh primerih, ki ju 'bremenijo', pojavlja ena in ista oseba, nemški novinar Erich Eggers. Prav tako je Repenšek izpostavil, da je v članku o finalni tekmi afriških olimpijskih kvalifikacij (2003) med iz Egiptom in Tunizijo (31:29), na kateri naj bi Slovenca pod mizo dobila 5.000 ameriška dolarjev uporabljena nemška beseda soll (naj bi), ki izraža zgolj domnevo.

Repenšek: Ne favorizirava nikogar
Podobno dikcijo namigovanja - brez vsakršnih dokazov - Eggers uporablja tudi v primeru tekme Lige prvakov iz marca 2008, na kateri je Kiel premagal Ademar Leon, se uvrstil v polfinale, sodil pa jo je prav tako slovenski par. "Če kdo, potem nemški rokometni prostor ve, kdo sta Repenšek in Požežnik. Enake možnosti dajeva tako domačim kot gostim, kar je vrednota, ki jo morda drugi sodniki niso sposobni vzdrževati," je odločen Repenšek.

Požežnik: Nikoli nama ni bilo ponujeno nič
"Toliko se piše, sum se hitro pojavi, in ljudje se sprašujejo, kaj pa, če je kaj res? Midva lahko vsakemu pogledava v oči. Nikoli nisva prejela karkoli, niti nama ni bilo nikoli ponujeno nič. Sodila sva na preko 200 tekmah najvišjega ranga, na svetovnih, evropskih prvenstvih, olimpijskih igrah in v Ligi prvakov," je nadaljeval Požežnik.

Kalin se spomni samo dobre glasbe
Podobno se brani tudi Kalin. Spomnimo, nekdanjega sodnika, sedaj pa funkcionarja Mednarodne rokometne zveze (IHF), je švicarski sodnik Michele Falcone obtožil, da ga je pred prvo polfinalno tekmo Pokala pokalnih zmagovalcev leta 2004 med Gorenjem in Valladolidom poklical Kalin in mu naročil, naj zmagajo Velenjčani. "Nikoli v življenju nisem silil, vabil ali ponujal kaj. V četrtek potujem v Švico, kjer se bom srečal tudi s Falconejem, ki se je v zadnjih letih umaknil iz rokometa. Če Michele ne bo spremenil trditev, bo sledil sodni postopek," odgovarja Kalin. Ta je komentiral tudi navedbe danskega sodnika Larsa Pedersena, da so jim bile na svetovnem prvenstvu na Hrvaškem na eni od večerij ponujene prostitutke. "Na večerji smo bili prisotni sodniki in delegati, a jaz kaj takšnega nisem zaznal. Spomnim se samo prijetnega vzdušja in dobre glasbe," je odvrnil Kalin.

Vsak je nedolžen, dokler se mu krivde ne dokaže. To velja tudi za Slovence, ki so se znašli v zgodbi o podkupovanju v svetu rokometa.

A. V.