32-letni Branko Tamše je otrok Gorenja, kjer je začel trenirati rokomet pri 10 letih. Foto: RK Gorenje
32-letni Branko Tamše je otrok Gorenja, kjer je začel trenirati rokomet pri 10 letih. Foto: RK Gorenje
Marko Bezjak
Kapetan Velenjčanov Marko Bezjak (levo) se je po poškodbi pravočasno vrnil v formo. Foto: EPA
Gorenje
Branko Tamše je 28. maja 2009, takrat še kot pomočnik kaznovanega Ivice Obrvana, Gorenje popeljal do prvega naslova prvaka. Bo zdaj dosežek ponovil še v vlogi prvega trenerja? Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Dolgo je kazalo, da se bodo "ose" po sijajnem začetku sezone sprehodile do drugega naslova državnega prvaka. Toda padec forme v drugem delu sezone, povrhu vsega "zabeljen" še s poškodbami, je odprl vrata Koprčanom, ki so nizali zmago za zmago, tako da v Velenje prihajajo s prednostjo dveh točk (53:51).

Prvi letošnji prvenstveni obračun je Gorenje doma zmagalo s 27:24. Preostali dve tekmi je v Kopru dobil Cimos (28:25, 26:21). Cimos ima skupno razliko v zadetkih +168, Gorenje pa +167. Velenjčani so v gosteh dosegli 46 zadetkov.


Gorenje bo prvak:
1. Ob vsakršni zmagi s 6 ali več zadetki prednosti;
2. Ob zmagi s 5 zadetki prednosti, pri čemer Cimos ne sme doseči več kot 22 golov. Torej, za Velenjčane še šteje zmaga s 27:22 in vsaka nižja, ne pa z 28:23 in vsaka višja, saj bi v tem primeru Primorci v gosteh dosegli več kot 46 golov.


Vsaka zmaga Velenjčanov za manj kot 5 zadetkov bi za državnega prvaka prvič v zgodovini okronala Cimos.

Ko smo se v začetku februarja pogovarjali z vami, ste vizionarsko napovedali, da bo kljub vaši lepi točkovni prednosti boj za naslov prvaka še težak in da ima poleg Celja tudi Cimos kakovostno ekipo, ki še ni rekla zadnje besede. Dejansko so vas Koprčani v drugem delu ujeli in prehiteli. Kaj je bil po vašem mnenju vzrok za ta preobrat?
Jaz sem že pred začetkom sezone trdil, da je v Sloveniji kar nekaj kakovostnih in izenačenih ekip. Vsa mošta, ki so se uvrstila v Ligo za prvaka, so igrala proti nam neobremenjeno, igrala so rokomet za sebe, za dušo. Na drugi strani smo morali mi vse tekme zmagovati, kar ni lahko. Poleg tega je potrebno upoštevati še par faktorjev, kot so poškodbe, forma in psiha igralcev. Na drugi strani je Koper ujel najboljšo formo v končnici, kjer je odigral najbolj suvereno. Vse to je pripeljalo do tega, da o odločala zadnja tekma.

Kljub vsemu imate še vse v svojih rokah. Kako potekajo priprave na odločilno tekmo?
Pripravljamo se po ustaljenem ritmu, tako kot delamo že vso sezono. Nihče ni pričakoval, da bo odločala zadnja tekma, a to je čar športa. Upam na športno srečanje in na to, da bo zmagal rokomet.

Kakšen je zdravstveni karton?
Kot je znano, sta Dino Bajram in Rok Šimič že končala sezono. O drugih ne bi govoril, ker se rado zgodi, da bi se še kdo poškodoval do tekme, zato bom rajši tiho.

Pred dvema letoma so bile vloge obrnjene. Vi ste v zadnjem krogu v Koper prišli s prednostjo dveh točk, nato pa prvi naslov potrdili z zmago v vroči Bonifiki. Takrat se je zdelo, da so morda domači podlegli pritisku. Se lahko kaj takšnega zgodi tudi vam, sploh ker lovite zmago s petimi zadetki prednosti?
Ne glede na to, da moramo zmagati s petimi zadetki, nimamo kaj izgubiti. Mi se obremenjujemo le z našo igro. Če bi kar koli kalkulirali in gledali na semafor, bi se nam to lahko maščevalo. Mi bomo enostavno šli od prve do zadnje sekunde "na polno" in kar bo, bo.

Kje oziroma v čem vidite vaše glavne adute?
Naši glavni aduti so naša domača dvorana, naša zavzeta publika, predvsem pa moramo verjeti sami vase.

Pripravljate kakšno presenečenje?
Med nami praktično ni skrivnosti, zato so presenečenja na obeh straneh malo verjetna. V vsakem primeru pa se je treba sproti prilagajati na igro nasprotnika.

Je nadaljevanje vašega dela na klopi Gorenja kakor koli povezano z razpletom petkove tekme?
Jaz imam s klubom še dveletno pogodbo. Z vrha kluba v zvezi s to tekmo ni bilo nobenih pritiskov. V tej sezoni smo vse cilje že dosegli. Z naslovom prvaka bi jih le presegli.