Celjski trojček: direktor Mijo Zorko, trener Tone Tiselj in kapetan Edvard Kokšarov. Foto: MMC RTV SLO
Celjski trojček: direktor Mijo Zorko, trener Tone Tiselj in kapetan Edvard Kokšarov. Foto: MMC RTV SLO
CPL
Pred novo celjsko ekipo je zahtevna naloga. Foto: Slavko Kolar
Uroš Zorman in Predrag Dačević
Dva novinca v dresu pivovarjev: Uroš Zorman in Predrag Dačević. Foto: EPA
Pogovor s Tonetom Tisljem

Domača konkurenca bo namreč zaostrena kot še nikoli doslej. Najhujša tekmeca Gorenje in Cimos sta - tako kot pivovarji - pripeljala zveneče okrepitve, tako da se prvič v samostojni Sloveniji na samem vrhu obeta troboj. "Mislim, da so to realni cilji, in če ne bo kakšnih višjih zadev, verjamem, da smo sposobni osvojiti ti dve lovoriki," o boju za prvenstveno in pokalno krono pravi Tiselj. Še predtem ga konec tedna čaka kvalifikacijski turnir za Ligo prvakov v Leonu, kamor njegova ekipa potuje precej oslabljena, saj bodo manjkali Aleš Pajovič, Miladin Kozlina in Branko Bedekovič.


V nasprotju z lanskim letom, ko ste dobili bolj ali manj sestavljeno ekipi, ste imeli letos odločilno besedo pri okrepitvah. Kako ste zadovoljni z igralskim kadrom, ki ga imate na voljo?
V lanski sezoni smo se z upravnim odborom dogovarjali, da gremo v korenite spremembe. Letos smo praktično vse te spremembe izpeljali v okviru finančnih možnosti, in jaz sem s tem, kar imam, zelo zadovoljen.

Kje ste najmočnejši in kje najšibkejši?
Mislim, da imamo v tem trenutku popolnjeno ekipo na vseh igralnih mestih, kadar smo vsi zdravi, seveda. Tu ne bi iskal nobenih drugačnih rešitev. Res pa je, da bi v trenutku, ko so izpadli vsi visoki igralci, potrebovali še enega malo višjega. Sicer pa imamo vse, kar potrebujemo.

Kdo bo poleg Toskića še igral na mestu krožnega igralca?
Poleg Toskića bo igral še Miha Gorenšek, ki je takointako krožni napadalec po svoji osnovni izobazbi. Na levo krilo je bil prestavljen po sili razmer.

Tudi letos vam vsaj na začetku sezone s poškodbami ni prizaneseno. Kakšna je časovni načrt vrnitve Aleša Pajoviča in Miladina Kozline?
Te zadeve so bolj za zdravniško službo. Za Kozlino, ki je operiral ramo, mislim, da bo lahko nastopil šele po novem letu. Kar se tiče Pajoviča, pa pričakujem, da nam bo proti koncu prvega dela prvenstva lahko pomagal. Več bo znano ob koncu tega tedna, ko bo snel mavec.

V Leon se torej podajate precej oslabljeni. Koliko je sploh mogoče zapolniti luknjo na levem zunanjem?
Turnir v Nemčiji je pokazal, da je presenetljivo dobro na levem zunanjem deloval Predrag Dačević, ki je bil sicer predviden za menjavo Urošu Zormanu. Je dovolj hiter, pogumen, ni sicer tako izrazit strelec iz razdalje, vendar ima določeno kvaliteto. Trenutno je največji problem ta, da nam manjka kilogramov, zato pri branjenjiuizgubljamo energijo, vendar jaz verjamem, da imajo fantje motiv in da bodo turnir odigrali po svojih najboljših močeh.

Na prvi pogled se zdi, da bi bil v teh okoliščinah vaš preboj v Ligo prvakov kar mali podvig. Koliko možnosti bi si pripisali?
V teh ocenah sem zelo slab. Mali podvig je nekje realna ocena, jaz pa verjamem, da fantje razmišljajo tudi drugače.

Ademar Leon, Lemgo in Kadetten Schaffhausen. Kako bi na kratko ocenili tekmece in jih razvrstili po moči. So Španci izraziti favoriti?
Ne, jaz mislim, da sta Ademar in Lemgo približno enako močna, medtem ko za Švicarje ne verjamem, da imajo dovolj kvalitete za 1. mesto.

Obrniva se še malo na domače prizorišče. Glede na živahno poletno dogajanje se obeta zanimiva sezona v prvenstvu in pokalu. Imate tudi vi takšen vtis? Bo šlo za troboj?
Ja, mislim, da bo prvič v zgodovini samostojne Slovenije šlo za odprt troboj. V prejšnjih sezonah je bil vedno kdo izrazit favorit. Največkrat Celje, ki mu je pač dvakrat spodletelo, letos pa bo dejansko troboj.

Bi vas zadovoljilo kaj manj kot obe domači lovoriki?
Mislim, da so to realni cilji, in če ne bo kakšnih višjih zadev, verjamem, da smo sposobni osvojiti ti dve lovoriki.

Kako ocenjujete okrepitve Gorenja in Cimosa? Jim zavidate kakšnega novega igralca? Ste bili morda presenečeni, da so Koprčani pripeljali dva madžarska reprezentanta?
Ne, Koper dela na specifičen način. V tem trenutku recesije, ko je na trgu veliko igralcev, sem vedel, da bo Koper posegel po kvalitetnih rokometaših. Če naredimo primerjavo z lanskim letom. Lani je imel najdaljši in najkvalitetnejši kader Koper, najbolj lačno in homogeno ekipo Gorenje, medtem ko smo mi imeli težave tako znotraj kot tudi zunaj ekipe. V letošnji sezoni so vse ekipe močnejše, kot so bile lani. Gorenje je pokazalo, da je strahovito močno zaradi tega, ker je dobilo Žvižeja, ki je imel veljavno pogodbo s Celjem. Potem je v boju s Koprom pridobilo tudi Natka, kar pomeni, da so vse svoje načrte realizirali. Mislim pa, da ima Koper tudi v tem trenutku močnejšo ekipo, kot jo je imel lani.

Pogovor s Tonetom Tisljem