Izid v seriji je 2:2. Foto: Reuters
Izid v seriji je 2:2. Foto: Reuters

Pred peto tekmo uvodnega kroga končnice med LA Clippersi in Dallasom odgovarjamo na vaša vprašanja o Ligi NBA. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Športni svet se klanja Luki Dončiću

1593. Zbrali ste tvite o odzivih na trojko Luke Dončića, lahko zberete v eni novici še nekaj ključnih številk o njegovi tekmi?
združeno vprašanje več bralcev

Luka Dončić se je z nedeljsko predstavo vpisal v nekaj res elitnih in redkih krožkov. Spodaj jih omenjamo le nekaj, kakšnega smo gotovo tudi pozabili.

Edini s 43, 17 in 13
Postal je šesti igralec v končnici, ki je ob trojnem dvojčku dosegel 40 točk. Pred njim je to uspelo še LeBronu Jamesu, Oscarju Robertsonu, Jerryju Westu, Charlesu Barkleyju in Russellu Westbrooku.

Med omenjenimi je edini, ki je dosegel vsaj 43 točk, 17 skokov in 13 podaj.

S sireno potopili tekmeca
Dončić je peti igralec, ki je v končnici dosegel 40 točk, hkrati pa je s sireno odločil tekmo. Seznam tvorijo še Michael Jordan, LeBron James, Kawhi Leonard in Damian Lillard.

Daljši met uspel le Lillardu
To je drugi najdaljši met, s katerim je igralec odločil tekmo v končnici. Dončić je zadel z osmih metrov in pol. Rekorder je Damian Lillard, ki je lani proti Oklahomi odločil tekmo z 11 metrov. Kaj imata skupnega obe tekmi? Na strani poraženih je igral Paul George.

Najmlajši, ki je odločil tekmo
Zato pa je slovenski reprezentant sploh najmlajši igralec v zgodovini končnice Lige NBA, ki je zadel s sireno (ne glede na število točk ali drugo statistiko).

Sorodna novica Legenda o Luki dobila novo poglavje: s sireno zadel trojko v podaljšku!

Desetkrat zgrešil, a ...
Dončić je v letošnji sezoni v zadnji minuti tekme sprožil deset metov, s katerimi bi Dallas izenačil ali povedel v vodstvo. Zgrešil je vseh deset metov.

Po LeBronu Jamesu je postal edini igralec, ki je ob starosti 21 let ali manj na tekmi končnice zbral največ točk, skokov in podaj (v konkurenci obeh ekip).

1594. Zanimajo me vsi igralci, ki so v tem desetletju na eni tekmi končnice dosegli 50 točk ali več.
Klemen Lajovic

Na vrhu je popolnoma sveže ime, saj je Donovan Mitchell v uvodnem krogu te končnice dosegel kar 57 točk, to je sploh tretji najvišji skupek točk v celotni zgodovini končnice.

IgralecEkipaDatumTočke
Donovan MitchellUtah17. 8. 202057
Isaiah ThomasBoston2. 5. 201753
Russell WestbrookOklahoma City19. 4. 201751
LeBron JamesCleveland31. 5. 201851
Donovan MitchellUtah23. 8. 202051
Damian LillardPortland23. 4. 201950
Kevin DurantGolden State26. 4. 201950
Jamal MurrayDenver23. 8. 202050