Sodelovanje Đokovića z  Borisom Beckerjem je obrodilo sadove prav na najljubšem turnirju Nemca. Foto: EPA
Sodelovanje Đokovića z Borisom Beckerjem je obrodilo sadove prav na najljubšem turnirju Nemca. Foto: EPA
Novak Đoković
Đoković je lani izgubil finale Wimbledona proti Murrayju in finale v New Yorku proti Nadalu, Španec je bil boljši tudi pred mesecem dni na finalu Roland Garrosa. Foto: EPA
Vojvoda in vojvodinja Cambriška
Kate in William, vojvoda in vojvodinja Cambriška, sta prav tako uživala v izjemnih potezah. Imela sta zelo naporen konec tedna, saj sta v soboto v Leedsu odprla tudi 101. Dirko po Franciji. Foto: Reuters
David in Victoria Beckham
David Beckham je spremljal večino dvobojev drugega tedna na osrednjem igrišču, finale pa si je ogledala tudi žena Victoria. Foto: Reuters
Novak Đoković
Đoković je na veliko prizorišče stopil leta 2006. V finalu turnirja v Umagu je izgubil proti Stanu Wawrinki, v podaljašni igri prvega niza se je predal zaradi težav z dihanjem. Na novinarski konferenci je dejal, da bo postal številka ena svetovnega tenisa. Številni novinarji so se le nasmehnili ... Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer je krožnik za poraženca v finalu prejel šele drugič, leta 2008 ga je v izjemnem finalu z 9:7 v petem nizu ugnal Rafael Nadal. Foto: EPA
Doković dobil epsko bitko s Federerjem

V osemdesetih letih je bilo osrednje igrišče All England Cluba dnevna soba Borisa Beckerja, legendarni Nemec pa jo je zdaj prepustil svojemu varovancu. "Nole" je izgubil zadnje tri finalne obračune na turnirjih za grand slam in pet izmed zadnjih šest pred nedeljskim dvobojem z Rogerjem Federerjem.
Švicar se je sprehodil do finala, oddal je le en niz (v četrtfinalu proti rojaku Stanu Wawrinki), a vseeno ostal brez rekordnega osmega naslova na Church Roadu. Z zmago bi postal tudi najstarejši zmagovalec Wimbledona v odprti teniški dobi, 8. avgusta bo dopolnil 33 let.
Srb z jeklenimi živci v ključnih trenutkih
Đoković, ki je v 3. krogu proti Gillesu Simonu padel na ramo in potreboval pomoč fizioterapevta, je imel precej težjo pot do finala. V najtežjih trenutkih je prikazal najboljšo igro. Že prijatelj in partner na treningih Radek Štepanek ga je namučil v 2. krogu, Marin Čilić je v četrtfinalu celo vodil z 2:1 v nizih, nato pa v četrtem in petem osvojil le še po dve igri. Grigor Dimitrov, ki je gladko odpravil branilca naslova Andyja Murrayja v četrtfinalu, je bil prav tako blizu, vendar je Đoković dobil obe podaljšani igri polfinalnega dvoboja.
"To je bil najboljši finale na turnirjih za grand slam, kar sem jih odigral v karieri. Z Nadalom sva v Melbournu v finalu leta 2012 igrala skoraj šest ur, tokrat pa je bila kakovost tenisa najboljša, zares je bilo izjemno od prve do zadnje točke. Ta zmaga mi pomeni največ, saj sem premagal velikega tekmeca na njegovem igrišču. Zelo pomembno je bilo, da sem prekinil niz porazov v finalnih obračunih grand slamov," je bil navdušen Đoković, ki se je veselil sedme zmage na turnirjih za grand slam, a prve po letu in pol, lani je zmagal na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu.
Tudi Murray in Šarapova na poroki v Črni gori
Nova številka ena svetovnega tenisa preživlja najbolj srečne trenutke v življenju. V sredo se na otoku Sveti Stefan v Črni gori obeta veliki dan, poročil se bo z dolgoletno spremljevalko Jeleno Ristić. Par sta od leta 2006. Prišli bodo številni tenisači. Viktor Troicki, Janko Tipsarević, Ana Ivanović, Jelena Janković, Nenad Zimonjić so že potrdili prihod. Izmed svetovnih zvezdnikov sta povabljena tudi Andy Murray in Marija Šarapova, ki je v petek stiskala pesti za svojega izbranca Dimitrova proti "Noletu".
S sedmimi lovorikami ujel McEnroeja in Wilandra
Đoković je imel finale v svojih rokah že pri vodstvu s 5:2 v četrtem nizu. V deveti igri je serviral za zmago, a izgubil začetni udarec. V deseti igri je imel zaključno žogo, pa jo je Federer rešil z asom. Baselčan je nanizal pet iger zapored in izsilil peti niz.
"Seveda sem veliko razmišljal o porazih na finalnih obračunih grand slamov. To ni dobro vplivalo na mojo samozavest, imel sem že določene pomisleke, kaj delam narobe. Ta dvoboj je bil velik test, izjemen izziv. Na celotnem dvoboju sem obdržal visoko koncentracijo, raven je bila zares visoka, oba sva bila na robu zmožnosti. Ko sem izgubil četrti niz, sem vedel, da se moram zbrati. V takih trenutkih potrebuješ notranji mir, čustva te ne smejo prevzeti. Bilo je nekaj trenutkov, ko sem bil na robu. To je bil zares izjemen dvoboj, neverjetne izmenjave z osnovne črte," je razlagal Beograjčan, ki se je s sedmimi grand slami naslovi pridružil elitni druščini, v kateri so tudi John McEnroe, Mats Wilander in John Newcombe.
Zmag v Wimbledonu se nikoli ne naveličaš
"Vedno sem sanjal o zmagah v Wimbledonu. Ta turnir je bil prvi, ki sem si ga ogledal na televizijskem ekranu, ko sem bil star pet let. Zmaga leta 2011 je bila vrhunec moje kariere do zdaj. Verjemite, da se nikoli ne naveličaš zmag v Wimbledonu. Zelo čustveno sem reagiral, saj sem premagal veliko težkih trenutkov v zadnjih treh letih. Težko je uskladiti zasebno življenje, težke treninge in dvoboje na najvišji ravni. Celotna moja ekipa je imela veliko dela," je še dodal "Nole, ki julija ne bo več igral: "Zdaj si bom vzel nekaj počitka. Čaka me poroka, čez nekaj mesecev bom prvič postal oče. Naslednje tedne bom preživel z bodočo ženo in svojo družino, potem pa sem bom posvetil ameriški turneji na trdi podlagi. "
Spomnil se je tudi trenerja Vaide
"To je velika zmaga za celotno mojo ekipo. Žal mi, ker trener Marian Vajda ni bil z menoj v Wimbledonu, vsak dan pa sva se pogovarjala po telefonu. Zelo dobro sodelujeta z Beckerjem. Veliko ljudi je dvomilo, da bo sodelovanje z Borisom uspešno, zato sem zelo srečen, da sva skupaj osvojila grand slam," je poudaril Đoković, ki je sijajno vračal servise. Dobil je kar 56 odstotkov točk po drugem servisu Švicarja, v odločilnih trenutkih je Srb vedno igral na bekhend tekmeca.
Becker dobil prestižni trenerski dvoboj z Edbergom
Becker je bil skoraj tako vesel kot ob svojih treh zmagah. Veselil se je prestižnega uspeha v obračunu z večnim tekmecem Stefanom Edbergom. "Vloga trenerja na tako pomembnem dvoboju je težka, bilo je polno preobratov, precej bolje bi se počutil na igrišču. Zdaj smo na cilju. Zelo sem zadovoljen, da sem osvojil Wimbledon v vlogi igralca in trenerja," je bil nasmejan Becker, ki je 7. julija 1985 postal najmlajši zmagovalec v All England Clubu, star je bil le 17 let. Pokal je dvignil še leta 1986 in 1989, ko je premagal Edberga. Šved, ki je tokrat vodil Federerja, je Beckerja ugnal leta 1988 in 1990, ko so gledalci prav tako uživali v pravem trilerju v petih nizih.
Federer: V prihodnosti lahko še veliko dosežem
"Zelo sem srečen, da lahko še vedno igram na tako visoki ravni. Zadnja dva tedna sta pokazala, da lahko v prihodnosti še veliko dosežem. To je bil izjemen dvoboj, užival sem v njem. Vedno je nekaj posebnega igrati v finalu Wimbledona, še posebej, če je tako dramatičen. Oba sva igrala zelo dobro, tudi jaz sem zadovoljen kljub porazu," je pojasnil Federer, ki je prav na Church Roadu pred enajstimi leti v finalu ugnal Marka Philippoussisa in začel neverjetno serijo na grand slamih.
Je 18. grand slam naslov pri 33 letih realen?
17. zmage na turnirjih velike četverice se je veselil pred dvema letoma, ko je podaljšal agonijo Britancev z zmago nad Murrayjem. Po zmagi v Halleju je Federer izjavil, da že dolgo ni bil tako dobro pripravljen, in ni se zmotil. Znova je spomnil na svoje najboljše čase in morda lahko osvoji tudi 18. turnir za grand slam.
Na sveti travi ima neverjetno bilanco (73 zmag in le devet porazov). Po lanski zelo slabi sezoni (tudi na Church Roadu se ni izkazal, v drugem krogu ga je šokiral Ukrajinec Sergej Stahovski) je letos precej boljši. Trava je vsekakor njegova najljubša podlaga, na naslednji turnir v Wimbledonu bo pa moral počakati še teden dni več, saj se 129. turnir začenja 29. junija 2015.

Doković dobil epsko bitko s Federerjem