Andreja Klepač je v Budimpešti dosegla uspeh kariere. Prvič bo na lestvici WTA uvrščena med prvih 100. Foto: EPA
Andreja Klepač je v Budimpešti dosegla uspeh kariere. Prvič bo na lestvici WTA uvrščena med prvih 100. Foto: EPA
Alize Cornet
Alize Cornet je po finalnih porazih v Acapulcu in Rimu le prišla do prve zmage na turnirjih WTA Foto: EPA
Andreja Klepač
Klepačeva se veseli domačega turnirja v Portorožu. Foto: EPA
Klepačeva po največjem uspehu

To je bila prva turnirska zmaga za 18-letno Francozinjo, ki je letos že zaigrala v finalu turnirja prve kategorije v Rimu. Klepačeva je imela sanjski teden. V osmini finala je izločila Madžarko Agnes Szavay, 14. igralko sveta. Druga najboljša slovenska igralka je odlično začela, težave pa je imela s servisom. Cornetova, ki je imela v odločilnih trenutkih mirnejše živce, je izkoristila kar 8 izmed 11 priložnosti za brejk.

Andreja zapravila vodstvo s 5:3
Klepačeva je odlično začela, takoj ji je uspel brejk. Tekmici sta hitro po dvakrat oddali svoj servis, potem pa je Andreja z brejkom v sedmi igri povedla s 4:3. Uspelo ji je zadržati začetni udarec in pri 5:4 je servirala za prvi niz. Francozinja se je rešila v podaljšano igro. Klepačeva je imela prednost s 5:4 in dva servisa, a je Cornetova v odločilnih trenutkih nanizala tri točke zapored in dobila prvi niz.

Servis ni bil nobena prednost
V drugem nizu je francoski igralki že v uvodni igri uspel brejk, Andreji pa je uspelo izenačiti, izkoristil je peto priložnost. V nadaljevanju je popustila in Cornetova je hitro povedla kar s 4:1. Obe igralki sta do konca zelo slabo servirali, Klepačeva je kar osemkrat izgubila servis. Dvoboj je trajal uro in 53 minut.

Cornetova v ključnih trenutkih boljša
"Dvoboj je bil res naporen. Poznala se je utrujenost po celem tednu, v odločilnih trenutkih mi je malo zmanjkalo. Cornetova je bila zelo borbena. Servisi niso bili preveč močni, zato je bilo toliko brejkov. V ključnih trenutkih nisem bila dovolj agresivna. Ko sem vodila s 5:3, je nasprotnica začela igrati agresivno, zadela je tudi vse težke udarce," je potek dvoboja komentirala Klepačeva, ki je prvič zaigrala v finalu turnirja WTA.

Prvič v karieri med prvih 100 igralk sveta
"Zelo sem zadovoljna z uvrstitvijo v finalu, zdaj sem pod 100. mestom na lestvici WTA. Zdaj se bom ves teden pripravljala na trdi podlagi za turnir v Portorožu. Jaz sem zelo prilagodljiva, tudi na trdi podlagi rada igram," je še dodala 22-letna Koprčanka.

Francozinja je letos igrala v finalu izjemno močnega turnirja v Rimu. Izločila je Svetlano Kuznecovo in Ano Čakvetadze, v finalu pa je bila premočna Jelena Janković.

Budimpešta, finale:
(175.000 am. dolarjev, pesek)

CORNET (FRA/2) - KLEPAČ (SLO)
7:6 (5), 6:3

STATISTIKA FINALNEGA DVOBOJA           
                                       
                     Klepač    Cornet  
Prvi servis (%)         71         54  
                                       
Asi                      0          0  
                                       
Dvojne napake            1          6  
                                       
Osvojene točke          68         78  
                                       
Brejk priložnosti      6/14      8/11  



Polfinale:
KLEPAČ (SLO) - ŠPREM (HRV)
6:2, 4:6, 6:4

CORNET (FRA/2) - ARN (MAD)
6:1, 6:1

A. G.

Klepačeva po največjem uspehu