Polona Hercog je drugič v karieri nastopila v 3. krogu turnirjev za grand slam. Foto: Reuters
Polona Hercog je drugič v karieri nastopila v 3. krogu turnirjev za grand slam. Foto: Reuters
Polona Hercog
Kljub zanesljivemu porazu proti Svetlani Kuznecovi, ki ji je celo v drugem nizu "zavezala kravato", Hercogova Wimbledon lahko zapušča zadovoljna. Foto: Reuters
Svetlana Kuznecova
Svetlana Kuznecova je do zdaj v Wimbledonu trikrat prišla do četrtfinala. Foto: Reuters
Angelique Kerber
Angelique Kerber je bila v velikih težavah, a se je izvlekla. V ponedeljek jo v osmini finala čaka še precej težja naloga. Garbine Muguruza je bila predlani v finalu Wimbledona. Foto: Reuters
Caroline Wozniacki
Caroline Wozniacki se je izvlekla, a že v osmini finala jo čaka Coco Vandeweghe, ki ima sijajen servis. Foto: Reuters
Novak Đoković
Novak Đoković se je brez izgubljenega niza prebil v drugi teden Wimbledona. Lani je izpadel že v 3. krogu proti Samu Querreyju. Foto: Reuters
Andre Agassi
Andre Agassi je v veliki vročini na osrednjem igrišču spremljal dvoboj Đokovića pokrit z brisačo. Foto: Reuters
Roger Federer
Rogerja Federerja čaka težka naloga v osmini finala. Grigor Dimitrov se je brez izgubljenega niza prebil med najboljših 16. Foto: Reuters
Alexander Zverev
20-letni Alexander Zverev se je prvič v karieri uvrstil v drugi teden turnirja za grand slam. Foto: Reuters
Hercogova pustila dober vtis v Wimbledonu

Sedma nosilka turnirja je upravičila vlogo favoritinje. 32-letna Rusinja, ki je v karieri že dobila 17 turnirjev, leta 2009 pa je osvojila Roland Garros, je zanesljivo dobila še drugi medsebojni obračun, potem ko je bila pred tremi leti s 6:3 in 6:2 boljša v Washingtonu.
Po uspešnem začetku Hercogove, ko je povedla s 4:3, je osma igralka sveta nato Mariborčanki povsem vsilila svoj ritem igre in dobila devet iger zapored, s čimer je po uri in šestih minutah napredovala v osmino finala.

Kljub tokratnemu zanesljivemu porazu pa Hercogova zapušča Wimbledon z največjim uspehom v karieri. Prvič je na sveti travi prišla v tretji krog. S tem je tudi izenačila najboljši dosežek na turnirjih za grand slam. V tretjem krogu je do zdaj igrala le še leta 2010 v Roland Garrosu. Z uspešnimi nastopi v All England Clubu si bo tudi občutno izboljšala položaj na lestvici WTA, kjer je trenutno 265. S tenisom, kakršnega je pokazala na Church Roadu, pa si lahko obeta tudi pot proti prvi stoterici ali celo mestom, kjer je že bila. Leta 2011 je bila celo 35.

StatistikaKuznecova

Hercog

Prvi servis (%)7460
Asi

0

2

Dvojne napake1 3
Nevsiljene napake

11

19

Winnerji1315
Osvojene točke5940
Osv. točke na mreži11/158/11
Priložnosti za brejk4/60/2


Hercogova se je po bolezni, ki jo je s teniških igrišč oddaljila za skoraj devet mesecev, vrnila maja. Na turnir za najprestižnejšo lovoriko v tenisu se je prebila skozi kvalifikacije, v katerih je dobila tri dvoboje, nato pa je na "sveti travi" najprej premagala Nemko Anniko Beck s 6:2 in 6:1 in v četrtek še Američanko Varvaro Lepchenko s 6:7 (2), 6:2 in 6:2.

Hercogova je proti sedmi nosilki dobro začela in z vsemi dobljenimi točkami, ko je servirala tudi dva asa, povedla z 1:0. V uvodu sta bili obe zanesljivi pri začetnem udarcu, Mariborčanka pa je v šesti igri dobila prvo priložnost za brejk, a jo je Kuznecova ubranila. Rusinja je v naslednji igri imela celo dvakrat priložnost za odvzem servisa, vendar je Hercogovi uspelo dobiti igro, nato pa je v deveti Slovenka odigrala nekoliko slabše. Naredila je zaporedni dvojni napaki in Kuznecovi je uspel odločilen brejk, v naslednji igri pa je uspešno servirala za prednost 1:0. Prvi niz je trajal 39 minut.

Po dobljenem prvem nizu je sedma nosilka turnirja zagospodarila na igrišču, Hercogovi pa se je po vodstvu v prvem s 4:3 igra povsem porušila. Kuznecova je ekspresno dobila prvo igro na začetni udarec Mariborčanke, ki je imela veliko težav pri servisu in si med premorom celo glasno dejala: "Serviraš kot petletni otrok." Zanesljiva je bila tudi na svoj servis. Nato je izkoristila še priložnosti za brejka v tretji in četrti igri. Še najboljši odpor je Hercogova nudila prav v zadnji igri, ko je sicer Kuznecovoa hitro prišla do treh zaključnih žogic v dvoboju, a je slovenska teniška igralka vse ubranila. Nato si je celo priigrala drugo priložnost za brejk v igri, ki pa jo je Rusinja ubranila in nato izkoristila peto zaključno žogico za napredovanje v osmino finala. Drugi niz je trajal 27 minut.
Presegla pričakovanja pred turnirjem
"V Wimbledonu sem dosegla odličen izid, čeprav je po današnjem porazu prisotno razočaranje. V prvem delu dvoboja je bila moja predstava zelo dobra, mogoče sem presenetila celo sama sebe, da sem igrala na tako visoki ravni. V nadaljevanju se je pokazalo, da mi primanjkuje dvobojev na najvišji teniški ravni, saj preprosto nisem mogla zadržati visoke ravni igre in koncentracije. Na tem turnirju sem veliko dosegla, več kot sem pričakovala, dosežek pa je lepa spodbuda za naprej. V tem trenutku še nisem naredila svojega natančnega tekmovalnega programa, verjetno bom nadaljevala na peščenih igriščih, moj natančen načrt bo znan v prihodnjih dneh," je dejala Hercogova.
Izjemna vrnitev Kerberjeve
Angelique Kerber je bila že v izgubljenem položaju v 3. krogu proti Shelby Rogers. Američanka je na igrišču številka 2 vodila že s 6:4 in 4:2, prva igralka sveta pa je delala številne neizsiljene napake. V sedmi igri drugega niza je servirala Nemka in pri 30/40 je vse kazalo, da zapušča All England Club. Uspelo ji je nanizati tri točke zapored in znižati na 3:4, v osmi igri pa se je Rogersovi po vodstvu s 30/0 zatresla roka. Prvič je izgubila začetni udarec v celotnem dvoboju. Odločala je podaljšana igra, ki jo je Kerberjeva dobila kar s 7:2.
V odločilnem nizu se je prva nosilka in lanska finalistka Wimbledona zbrala. Odločilni odvzem servisa ji je uspel v sedmi igri. Dvoboj je trajal dve uri in 17 minut. Kerberjevo v ponedeljek čaka Garbine Muguruza, ki je predlani igrala v finalu na sveti travi.
Tudi Wozniackijeva hodila po robu
Na igrišču številka ena je Anett Kontaveit kar dvakrat servirala za odmevno zmago. Estonka je vodila s 6:3 in 5:3, v ključnih trenutkih pa je postala preveč nervozna. Danka je izsilila podaljšano igro, ki jo je dobila s 7:3. V odločilnem nizu je prikazala najboljšo igro in navdušila tudi fanta Davida Leeja, centra San Antonia v Ligi NBA. Kontaveitova je izgubila servis v prvi in peti igri, po dveh urah pa tudi napet obračun. Wozniackijeva se bo v osmini finala srečala z odlično Američanko Coco Vandeweghe.

Đoković zanesljivo izločil Gulbisa
Novak Đoković je na osrednjem igrišču izločil Ernestsa Gulbisa s 6:4, 6:1 in 7:6. Neugodni Latvijec je v 2. krogu presenetljivo gladko odpravil Juana Martina del Potra. Gulbis je zadel 13 asov in kar 37 "winnerjev", a je naredil tudi 38 neizsiljenih napak.
Latvijec je začel odlično, v tretji igri je odvzel začetni udarec Srbu. Povedel je s 4:2, nato pa je Srb zaigral precej bolje. Nanizal je kar devet iger zapored in prevzel nadzor nad dogajanjem na razprodanem stadionu pred 15.000 gledalci. Gulbis je znova ujel pravi ritem v tretjem nizu, ko je odločala podaljšana igra, ki pa jo je Nole dobil s 7:2. Dvoboj je trajal dve uri in 11 minut.
"Navdušen sem na današnjo predstavo. Gulbis je vedno neugoden, saj je njegova igra nepredvidljiva. Začel je sijajno, imel je prednost brejka. V nadaljevanju sem zaigral odlično, na igrišču sem se počutil res dobro. Zdaj me čaka Mannarino, ki blesti na travi. Njegovi udarci so ravni in zelo močni. Zmaga nad Monfilsom dokazuje, da je odlično pripravljen," je bil zadovoljen Đoković.
Trikratnega zmagovalca Wimbledona v ponedeljek čaka obračun s Francozom Adrianom Mannarinom, ki je nekoliko presenetljivo po treh urah in pol premagal bolj znanega rojaka Gaela Monfilsa s 7:6, 4:6, 5:7, 6:3 in 6:2.

Federer z dobrimi občutki končal prvi teden
V zadnjem obračunu dneva na osrednjem igrišču je Roger Federer ugnal Mischo Zvereva s 7:6, 6:4 in 6:4 po uri in 49 minutah. Švicar je dosegel 13 asov in kar 61 "winnerjev". V ponedeljek ga čaka Grigor Dimitrov in obeta se prava poslastica.

V prvem nizu je 18-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam hitro povedel s 4:1, vendar je Nemcu uspelo izenačiti na 4:4. V podaljšani igri je bil Federer boljši s 7:4, Zverev je zelo pogosto prihajal k mreži, a v odločilnih trenutkih ni zadel volejev iz težkega položaja. V drugem in tretjem nizu je Nemec izgubil servis v tretji igri, Švicar pa je prednost brez težav ohranil do konca.

StatistikaM. Zverev

Federer

Prvi servis (%)6260
Asi

6

13

Dvojne napake4 1
Nevsiljene napake

9

7

Winnerji2061
Osvojene točke84106
Osv. točke na mreži32/5825/34
Priložnosti za brejk1/23/6

"To je bil zelo zanimiv dvoboj, tenis je bilo zelo raznovrsten. Zelo dobro, da sem končal prvi teden z dobrim občutkom. Izpolnil sem prvi cilj. Dimitrov je v pravih letih, zelo je napredoval. V polfinalu v Melbournu je skoraj izločil Nadala in že takrat bi se lahko srečala v finalu, zdaj pa se bova v osmini finala Wimbledona," je poudaril sedemkratni zmagovalec najprestižnejšega turnirja na svetu.
Alexander Zverev bo izzval Raonica
Lanski finalist Miloš Raonic je premagal Španca Alberta Ramosa Vinolasa s 7:6, 6:4 in 7:5, v osmini finala pa se pomeril z velikim upom nemškega tenisa Alexandrom Zverevom, ki je odpihnil Avstrijca Sebastiana Ofnerja s 6:4, 6:4 in 6:2.


3. krog (M), spodnji del tabele
(12.000.000 britanskih funtov, trava)

RAONIC (KAN/6) - RAMOS VINOLAS (ŠPA/25)
7:6 (3), 6:4, 7:5
A. ZVEREV (NEM/10) - OFNER (AVT)
6:4, 6:4, 6:2
DIMITROV (BLG/13) - SELA (IZR)
6:1, 6:1, b.b.
FEDERER (ŠVI/3) - M. ZVEREV (NEM/27)
7:6 (3), 6:4, 6:4
THIEM (AVT/8) - DONALDSON (ZDA)
7:5, 6:4, 6:2
BERDYCH (ČEŠ/11) - FERRER (ŠPA)
6:3, 6:4, 6:3
MANNARINO (FRA) - MONFILS (FRA/15)
7:6 (3), 4:6, 5:7, 6:3, 6:2
ĐOKOVIĆ (SRB/2) - GULBIS (LAT)
6:4, 6:1, 7:6 (2)


3. krog (Ž), zgornji del tabele:
KERBER (NEM/1) - ROGERS (ZDA)
4:6, 7:6 (2), 6:4
MUGURUZA (ŠPA/14) - CIRSTEA (ROM)
6:2, 6:2
A. RADWANSKA (POL/9) - BACSINSZKY (ŠVI/19)
3:6, 6:4, 6:1
KUZNECOVA (RUS/7) - HERCOG (SLO)
6:4, 6:0
RYBARIKOVA (SLK) - CURENKO (UKR)
6:2, 6:1
MARTIĆ (HRV) - DIJAS (KAZ)
7:6 (6), 6:1
VANDEWEGHE (ZDA/24) - RISKE (ZDA)
6:2, 6:4
WOZNIACKI (DAN/5) - KONTAVEIT (EST)
3:6, 7:6 (3), 6:2


Osmina finala (M), tabela, ponedeljek:
MURRAY (VB/1) - PAIRE (FRA)
osrednje igrišče, drugi dvoboj

QUERREY (ZDA/24) - ANDERSON (JAR)
igrišče številka 18, drugi dvoboj

NADAL (ŠPA/4) - MÜLLER (LUKS/16)
igrišče številka 1, drugi dvoboj

ČILIĆ (HRV/7) - BAUTISTA AGUT (ŠPA/18)
igrišče številka 12, drugi dvoboj

RAONIC (KAN/6) - A. ZVEREV (NEM/10)
igrišče številka 2, tretji dvoboj

FEDERER (ŠVI/3) - DIMITROV (BLG/13)
osrednje igrišče, tretji dvoboj

THIEM (AVT/8) - BERDYCH (ČEŠ/11)
igrišče številka 3, tretji dvoboj

ĐOKOVIĆ (SRB/2) - MANNARINO (FRA)
igrišče številka 1, tretji dvoboj




Osmina finala (Ž), tabela, ponedeljek:
KERBER (NEM/1) - MUGURUZA (ŠPA/14)
igrišče številka 2, ob 12.30

KUZNECOVA (RUS/7) - A. RADWANSKA (POL/9)
igrišče številka 3, ob 12.30

RYBARIKOVA (SLK) - MARTIĆ (HRV)
igrišče številka 18, ob 12.30

WOZNIACKI (DAN/5) - VANDEWEGHE (ZDA/24)
igrišče številka 3, drugi dvoboj

V. WILLIAMS (ZDA/10) - KONJUH (HRV/27)
osrednje igrišče, ob 14.00

SVITOLINA (UKR/4) - OSTAPENKO (LAT/13)
igrišče številka 12, ob 12.30

KONTA (VB/6) - GARCIA (FRA/21)
igrišče številka 1, ob 14.00

HALEP (ROM/2) - AZARENKA (BLR)
igrišče številka 2, drugi dvoboj

Hercogova pustila dober vtis v Wimbledonu