Novak Đoković je nesporni kralj letošnje teniške sezone. Foto: EPA
Novak Đoković je nesporni kralj letošnje teniške sezone. Foto: EPA
Rafael Nadal in Novak Đoković
Rafael Nadal je lani v finalu s 6:4, 5:7, 6:4 in 6:2 premagal Đokovića, letos pa vso sezono nikakor ni našel recepta za Srba. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković je na začetku četrtega niza potreboval zdravniško pomoč, ki je očitno zalegla, saj je bil nato neustavljiv. Foto: EPA
Novak Đoković
Po štirih urah in desetih minutah je bil "Nole" pošteno izmučen, v zadnjem nizu pa je zbral zadnje atome moči in popolnoma nadigral Nadala. Foto: Reuters
Marian Vajda
Marian Vajda je trener Novaka Đokovića od junija 2006 Po grenkem porazu v finalu lanskega turnirja v New Yorku je Đoković še bolj zavzeto treniral, letos pa je osvojil že deset turnirjev. Zmagal je tudi v Melbournu, Wimbledonu in New Yorku. Foto: EPA

Španec za Srba v tej sezoni še vedno ni našel recepta. "Nole" je zmagal v finalih turnirjev na trdi podlagi Indian Wellsa in Miamija ter tudi na pesku Madrida in Rima, na "sveti" travi Wimbledona, serijo pa je nadaljeval tudi v Flushing Meadowsu.
Izjemna predstava trajala več kot štiri ure
To je bil brez dvoma najboljši dvoboj v letošnji sezoni, oba sta prikazala dih jemajoče poteze, gledalci na stadionu Arthurja Asha so prišli na svoj račun, v "atomskem" tenisu so lahko uživali kar štiri ure in deset minut.
Sanjska serija "Noleta" v letu 2011
"To je res neverjeten občutek. Izjemno leto se kar nadaljuje. Vse skupaj se sliši že kar malce nerealno. Vedno, ko imam dvoboj z 'Rafo', se zavedam, da je pred menoj velik izziv. Prepričan sem, da bova imela z Nadalom še precej takšnih dvobojev," je poudaril "Nole", ki je osvojil četrti grand slam v karieri, prvič je dvignil pokal v New Yorku. Letos je dobil že 64 dvobojev, izgubil pa le dva. Roger Federer ga je premagal v polfinalu Roland Garrosa, Andy Murray pa v finalu Cincinnatija po predaji Srba v drugem nizu. Švicar je bil izjemno blizu zmagi tudi v sobotnem polfinalu, ko je proti Đokoviću zapravil dve zaključni žogi.
Nadal vidno razočaran
"Seveda sem razočaran. Moram priznati, da je Novaku letos res uspela neverjetna serija zmag. Boril sem se do konca, nimam si kaj očitati. Izgubil sem precej finalnih dvobojev z njim, a poskušal bom še naprej," je dejal Nadal, ki je pred letom dni prvič v karieri osvojil OP ZDA in s tem dopolnil zbirko grand slamov. Španec ostaja pri desetih naslovih na največjih štirih turnirjih sveta.
Oba sta se v govoru po koncu obračuna spomnila tudi žrtev 11. septembra 2001. Finale bi moral biti odigran na desetletico terorističnega napada, a je bil zaradi dežja prestavljen na ponedeljek. Že četrtič zapored je bil finale v New Yorku odigran na tretji ponedeljek turnirja.
Đoković nanizal kar šest iger zapored
"Rafa" je dobil uvodno igro na svoj servis, nato pa je izkoristil že prvo brejk priložnost, ko je Srb poslal žogo v mrežo. "Nole" se je prebudil v tretji igri, ko je hitro povedel z 0/40, tretjo priložnost pa je izkoristil po predolgi žogi Španca. V četrti igri je imel Nadal tri brejk priložnosti, a jih je Đoković rešil, nato pa se je popolnoma razigral. V peti igri je prvi nosilec prišel do novega odvzema servisa po sijajnem forhendu, v sedmi igri pa mu je uspel še en brejk. Niz je zaključil po 53 minutah na svoj servis brez izgubljene točke. Srb je v uvodnem nizu zadel 12 "winnerjev".
Epska tretja igra 2. niza trajala četrt ure
Na začetku drugega niza se je Nadal zbral. Zlahka je zadržal servis v uvodni igri, nato pa je v drugi z izjemno forhend paralelo prišel do brejka. Tretja igra je bila neverjetna, gledalcem je jemalo sapo, odigrala sta kar 22 točk. Đoković je izkoristil šesto brejk priložnost, potem ko je Nadal udarec prek glave poslal v mrežo. Španec je nato malce popustil, v peti igri je z dvojno napako poklonil naslednjo igro na svoj servis. V osmi igri je "Rafa" z izjemno bekhend paralelo izenačil na 4:4, a je že v naslednji igri znova oddal začetni udarec, potem ko je forhend poslal v avt. Đoković je v deseti igri zlahka zadržal servis in dobil drugi niz, ki je trajal 71 minut.

"Rafa" vstal od mrtvih
Ko je Nadal v tretji igri tretjega niza poslal forhend v avt, se je zdelo, da je njegov odpor strt. Prvi igralec sveta je z brejkom povedel z 2:1. Španec je začel v naslednji igri udarjati precej bolj sproščeno in hitro je prišel do izenačenja. "Nole" je v peti igri znova odvzel servis kralju peščenih igrišč, ki pa se je vrnil z neverjetnim forhendom v šesti igri (3:3). Nadal je odvzem servisa proslavil, kot da bi osvojil turnir.
V naslednjih štirih igrah sta oba zadržala servis, potem pa je Đoković v enajsti igri zadel neverjeten bekhend na osnovno črto. V 12. igri je Srb serviral za zmago, pri 30/30 je naredil dve neizsiljeni napaki in odločala je podaljšana igra. Španec je hitro prišel do prednosti s 4:1, po sijajni točki je z bekhendom povedel s 6:3, nato je Đoković zadel mrežo, po 83 minutah je bil tretji niz odločen.
Po masaži hrbta se je "Noletu" utrgalo
Po tretjem nizu je Đoković poklical zdravnika. V uvodni igri je zadržal servis, a se je držal za hrbet, njegovi začetni udarci so bili precej bolj šibki. Po prvi igri je vzel tableto, fizioterapevt pa mu je zmasiral hrbet. Tudi Nadal je postajal zelo utrujen, v drugi igri je naredil dve neizsiljeni napaki (15/40), štiri brejk priložnosti je "Rafa" še rešil, peto pa je Đoković unovčil.
Servisi Srba so postajali vse bolj počasni, okoli 160 km/h, a bili so zelo natančni. V tretji igri je zadržal začetni udarec brez izgubljene točke, kar mu je uspelo tudi v peti igri (4:1). "Rafa" je nato naredil še dve neizsiljeni napaki in brez dobljene točke je oddal začetni udarec. Đokoviću je v drugo le uspelo na svoj servis osvojiti veliko zmago. Zadnji dve točki sta bili veličastni, najprej sijajen bekhend, nato pa še forhend.
Po štirih urah in desetih minutah se je "Nole" zvrnil po tleh in začel proslavljati z bodočo ženo Jeleno Ristić, trenerjem Marianom Vajdo, sorodniki in prijatelji.

Finale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - NADAL (ŠPA/2)
6:2, 6:4, 6:7 (3), 6:1

Prvi servis (%)        66        68 
Asi                     7         2 
Dvojne napake           1         3 
Neizsiljene napake     51        37 
Winnerji               55        32 
Brejk priložnosti     11/26     6/14
Osvojene točke        146       122 
Osv. točke na mreži    31        13 
                                    
DOLŽINA POSAMEZNIH NIZOV            
 1.    2.    3.    4.               
53    71    84    42 minut          


Polfinale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FEDERER (ŠVI/3)
6:7 (7), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5

NADAL (ŠPA/2) - MURRAY (VB/4)
6:4, 6:2, 3:6, 6:2