Novak Đoković je letos v polfinalih turnirjev za grand slam proti Rogerju Federerju igral že tretjič. Zmagal je v Melbournu in New Yorku, izgubil pa v Parizu. Foto: Reuters
Novak Đoković je letos v polfinalih turnirjev za grand slam proti Rogerju Federerju igral že tretjič. Zmagal je v Melbournu in New Yorku, izgubil pa v Parizu. Foto: Reuters
Novak Đoković, Roger Federer
Dvoboje v New Yorku gosti največji teniški stadion na svetu. Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal je bil zelo zanesljiv zlasti na mreži, kjer je izkoristil 19 od 25 priložnosti. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray ostaja brez osvojenega turnirja za grand slam, je pa letos na vseh štirih velikih turnirjih igral v polfinalu, v Avstraliji celo v finalu. Foto: Reuters

Prvi igralec sveta je letos izgubil le dvakrat, ničkolikokrat se je rešil po velikem zaostanku. Tako je bilo tudi tokrat, saj je zaostajal že z 2:0 v nizih, a se je dvignil in z odlično igro izsilil peti niz.

Đoković spet tvegal in zadel nagrado
Ta je ponudil enak scenarij kot lani v polfinalu. Federer je imel takrat dve žogici za zmago, a se je Nole rešil s tveganim udarcem. Tudi tokrat je Federer v odločilnem nizu pri 5:3 serviral za zmago, imel je prednost 40:15, nato se je zgodil "đoković". Prvi igralec sveta je v svojem slogu tvegal, z vso močjo udaril return, ki je zadel stransko črto - 40:30. V naslednji točki je imel Federer spet pobudo, a je žogica zadela vrh mrežice in se odkotalila v avt. V nadaljevanju igre je Nole unovčil še Federerjevo dvojno napako in znižal na 5:4. To je Federerja očitno povsem strlo, saj mu ni več uspelo osvojiti niti ene igre.

Sreča spremlja pogumne
Srbu se je po veliki zmagi smejalo, med drugim je več kot 20.000 ljudi spet zabaval s kratkim plesom. "To je bila nedvomno moja največja zmaga v sezoni. Po zaostanku 2:0 v nizih se mi je uspelo dvigniti. Pri prvi zaključni žogici sem pač tvegal, enkrat gre notri, drugič pač ne. A brez tveganja vedno ne moreš računati na uspeh."

Švicar ponovil usodo iz Wimbledona
Federer je na turnirjih za grand slam šele drugič zapravil vodstvo 2:0 v nizih. Letos se je moral na tak način posloviti tudi od Wimbledona. Začetek tokratnega dvoboja je šel po njegovih notah. V prvem nizu sta na svoj servis oba dobila vseh šest iger, v podaljšani igri je Federer že vodil 6:3. Đoković je rešil vse tri žogice za niz, a je na koncu vseeno ostal brez niza, podaljšana igra je z 9:7 pripadla tretjemu igralcu sveta.

Brejki deževali na sredini drugega niza
V sredini drugega niza sta si igralca izmenjala kar tri servisne igre, ob koncu niza pa petkratni zmagovalec New Yorka ni dovolil presenečenja, saj je dobil niz s 6:4. Srbu je nato uspel velik preobrat, saj je tako v tretjem kot četrtem nizu Federerju odvzel že prvi servis in niza gladko dobil na 3 in 2.

Nadal odigral svoj najboljši dvoboj letos v New Yorku
V drugem polfinalu sta se na igrišču Arthurja Asha pomerila Rafael Nadal in Andy Murray. Nadal je zmagal s 6:4, 6:2, 3:6 in 6:2 in povedal, da je odigral svoj najboljši dvoboj na letošnjem Odprtem prvenstvu ZDA, čeprav je prvič izgubil niz.

Murray naredil preveč nevsiljenih napak
V prvem nizu je bila ključna sedma igra, ko je Nadalu uspel brejk, potem ko je Murray forhend poslal v mrežo. V drugem nizu je Murrayju tvegana igra prinesla še več napak Nadal je tekmecu vzel servis za vodstvo 3:2, nov brejk pa je naredil v 7. igri. Škot je na v vsem dvoboju naredil 55 nevsiljenih napak in izkoristil le dve od desetih priložnosti za brejk.

Dvoboj je trajal skoraj tri ure in pol
Tretji niz je zaznamovala agresivna igra Murrayja, ki mu je prinesla uspeh. Po drugem brejku je zadržal prednost in upal, da mu bo uspel podoben preobrat kot Đokoviću. Na začetku zadnjega niza je imel Murray žogico za odvzem servisa, ki pa jo je Nadal rešil. V 4. igri zadnjega niza je Murray udaril predolg forhend in izgubil servis. To bi se mu kmalu pripetilo tudi v šesti igri, vendar se je kljub zaostanku 0:40 rešil. V osmi igri je Nadal spet vodil 40:0 in po treh urah in 24 minutah dvoboj odločil sebi v prid.

Lani je Nadal v finalu Đokoviča premagal v štirih nizih in dopolnil grand slam. Toda letos je srbski igralec povsem prerojen in je dobil vseh pet medsebojnih obračunov, vključno s finalom Wimbledona. Nadal se zaveda, da ni favorit, zato bo dobro premislil, s kakšno taktiko se bo lotil tekmeca.

New York, polfinale:
Moški:
ĐOKOVIĆ
(SRB/1) - FEDERER (ŠVI/3)
6:7 (7), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5
NADAL (ŠPA/2) - MURRAY (VB/4)
6:4, 6:2, 3:6, 6:2
Ženske:
S. WILLIAMS (ZDA/28)
- WOZNIACKI (DAN/1)
6:2, 6:4

STOSUR (AVS/9) - KERBER (NEM)
6:3, 2:6, 6:2