Ana Ivanović bo igrala v drugem polfinalu turnirja za grand slam sploh. Lani se je na OP Francije prebila v finale. Foto: EPA
Ana Ivanović bo igrala v drugem polfinalu turnirja za grand slam sploh. Lani se je na OP Francije prebila v finale. Foto: EPA
Novak Djoković
Novak Djoković navdušuje v Melbournu. Mu bo uspelo osvojiti prvi grand slam v karieri? Foto: EPA
Srbski dan v Melbournu

Ivanovićeva je s 7:6, 6:4 izločila Venus Williams, kar je bila druga srbska zmaga v Melbournu nad sestrama Williams v dveh dneh. Četrta nosilka, ki je v 2. nizu že zaostajala z 0:3, je slavila prvič v petih medsebojnih dvobojih.

"Neverjetno. To je bil izjemen dvoboj. Odigrali sva veliko dolgih točk. Mislim, da smo igralci iz Vzhodne Evrope zelo odločni in nagnjeni k temu, da uspemo. Imam veliko podpore v domovini. Vsakič, ko pokličem domov očeta, mi pove, koliko ljudi spremlja tenis. To je čudovito. Očitno mi je naporen trening pred sezono še kako pomagal," je bila vzhičena Ivanovićeva.

Venus hvali Ivanovićevo
Williamsova, ki pred tem proti 20-letni Srbkinji ni izgubila niti niza, je imela tesno povito levo nogo, vendar opravičila za poraz ni iskala v poškodbi: "Res je, da ne maram traku na nogi, toda ne morem reči, da sem izgubila zaradi tega. Ana je igrala odlično. Tenis je izboljšala na vseh nivojih."

Vse polfinalistke iz Vzhodne Evrope
Njena naslednja nasprotnica je Slovakinja Daniela Hantuchova, ki je s 6:2, 6:2 odpravila poljsko presenečenje Agneszko Radwansko. Tako bodo v polfinalu vse tenisačice iz Vzhodne Evrope.

Djoković je gladko s 6:0, 6:3, 7:5 premagal neugodnega Davida Ferrerja in je na prvem Grand Slamu sezone še brez izgubljenega niza. "Nole" je popustil le ob koncu drugega niza, ko mu je Ferrer naredil brejk pri servisu za zmago.

Djoković v polfinalu četrtič zapored ...
"Še sam sem presenečen nad dobro igro, še posebej v prvih dveh nizih. Zdaj imam več izkušenj in igram z veliko potrpežljivosti. Upam, da mi bo uspelo priti do konca," je dejal Djoković, ki se je v polfinale grand slam turnirja uvrstil že četrtič zapored.

... Federer pa petnajstič
V polfinalu ga čaka Roger Federer, ki je v večernem dvoboju s 7:5, 7:6, 6:4 premagal Jamesa Blaka. To je Švicarjev 15. zaporedni polfinale grand slam turnirja. S tem si je zagotovil številko ena na lestvici ATP tudi po Melbournu. Če bi namreč izgubil proti Blaku, Rafael Nadal pa bi osvojil turnir, bi bil po dolgem času številka ena Španec. Tako kot pri dekletih tudi v moški konkurenci vsi polfinalisti prihajajo iz Evrope.

V četrtek znani trije finalisti
V četrtek bodo na sporedu trije polfinalni dvoboji. Prvi bosta na igrišče stopili Marija Šarapova in Jankovićeva, takoj za tem pa še Ivanovićeva in Hantuchova. Oba obračuna bosta zgodaj zjutraj po evropskem času. Večerni termin je rezerviran za Nadala in Francoza Joa-Wilfrieda Tsongo.

Četrtfinale, tabela:
FEDERER (ŠVI/1) - BLAKE (ZDA/12)
7:5, 7:6 (5), 6:4
DJOKOVIĆ (SRB/3) - FERRER (ŠPA/5)
6:0, 6:3, 7:5
TSONGA (FRA) - JUŽNI (RUS/14)
7:5, 6:0, 7:6 (6)
NADAL (ŠPA/2) - NIEMINEN (FIN/24)
7:5, 6:3, 6:1


Četrtfinale, tabela:
ŠARAPOVA (RUS/5) - HENIN (BEL/1)
6:4, 6:0
JANKOVIĆ (SRB/3) - S. WILLIAMS (ZDA/7)
6:3, 6:4
IVANOVIĆ (SRB/4) - V. WILLIAMS (ZDA/8)
7:6 (3), 6:4
HANTUCHOVA/SLK/9 - A. RADWANSKA/POL/29
6:2, 6:2

R. K.

Srbski dan v Melbournu