Stan Wawrinka je v finalu zadel 46
Stan Wawrinka je v finalu zadel 46 "winnerjev", le trikrat je izgubil servis, čeprav je imel Đoković kar 17 priložnosti za brejk. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković ni iskal izgovorov za poraz v zlomljenih nohtih na nogi. Priznal je, da je bil Wawrinka boljši. Zaradi poškodbe zapestja se je šele teden dni pred začetkom turnirja odločil za nastop v New Yorku. Foto: Reuters
Stan Wawrinka
Značilna gesta Stana - vse je v glavi. Na začetku kariere ni dobro igral v finalnih obračunih. Zmagal je le štirikrat, devetkrat pa je izgubil. Zadnjih enajst finalnih dvobojev je dobil, letos je bil najboljši tudi v Čenaju, Dubaju in Ženevi. Foto: EPA
Stan Wawrinka in Donna Vekić
Dekle švicarskega šampiona Donna Vekić je bila najprej zelo nervozna, nato pa še bolj navdušena na tribuni. Foto: EPA
Wawrinka z izjemno predstavo ugnal Đokovića


31-letni Švicar je v finalu zadnjega turnirja velike četverice v letošnji sezoni ugnal prvega igralca sveta Novaka Đokovića. Dokazal je, da je igralec za največje turnirje, saj poraza na finalnih obračunih ne pozna vse od 22. junija 2013, ko ga je v Hertogenboschu premagal Francoz Nicolas Mahut.
Na začetku turnirjev ne igra dobro, nato stopnjuje formo
V zadnjih treh letih je nanizal enajst zmag v finalnih dvobojih, osvojil je Odprto prvenstvo Avstralije 2014, Roland Garros 2015 in tudi New York, čeprav je bil v 3. krogu že v velikih težavah. Britanec Daniel Evans je imel zaključno žogo pri vodstvu s 6:5 v podaljšani igri četrtega niza. "Stan the Man" se je rešil in v drugem tednu je zablestel.
"Vse se je začelo s tistim dvobojem proti Evansu. Bil sem le točko oddaljen od poraza, veter je precej motil tisti dvoboj. Izvlekel sem se in rekel sem si, da je zdaj vse mogoče. Po navadi na začetku turnirja ne igram dobro, stopnjujem formo in v finalu igram najbolje. Iz dvoboja v dvoboj samozavest narašča," je pojasnil velemojster enoročnega bekhenda.
Še nikoli ni bil tako fizično in psihično izčrpan
Že pred finalom je bil na igrišču skoraj 18 ur, z Đokovićem pa sta igrala tri ure in 55 minut. "Res sem preživel ogromno časa na igrišču v teh dveh tednih. Že pred finalom mi je bilo jasno, da bo to še en dolg in naporen obračun. Proti Đokoviću je vedno pravi boj, po koncu finala sem bil popolnoma prazen. Na igrišču sem bil utrujen, a sem vedel, da tega ne smem pokazati. Že v prvem nizu sem bil utrujen, v tretjem in četrtem nizu sem čutil manjše krče," je poudaril najstarejši zmagovalec grand slama v New Yorku po Kenu Rosewallu leta 1970.
"To je bil moj najtežji grand slam v karieri, še nikoli nisem bil tako fizično in psihično izčrpan. V takih dvobojih moraš kar nekako uživati v tem, da trpiš na igrišču. Še nikoli nisem bil tako nervozen pred kakšnim dvobojem. Kar tresel sem se, ko sem se pet minut pred odhodom na igrišče pogovarjal s trenerjem Magnusom Normanom," je povedal Wawrinka, ki je Đokovića ugnal tudi za prvo turnirsko zmago v karieri. 30. julija 2006 sta se pomerila v finalu turnirja v Umagu. V podaljšani igri prvega niza se je Srb popolnoma izmučen in dehidriran zgrudil po tleh. Imel je velike težave z dihanjem, zato je dvoboj predal.
Zdravniški odmor ga ni spravil iz tira
Sredi četrtega niza je Đoković vzel odmor, potreboval je pomoč fizioterapevta. "Videl sem, da ima Novak težave. Ko je vzel odmor, sem se bal, da bi se telo shladilo. Bil sem že zelo utrujen in težko je nato znova začeti," je Wawrinka opisal trenutke, ko je bil že zelo blizu zmagi, saj je vodil s 3:1. Uspelo mu je zadržati zadnje tri igre na svoj servis.
V Wimbledonu še brez polfinala
Do kariernega grand slama mu torej manjka le še Wimbledon. Na Church Roadu se je dvakrat uvrstil v četrtfinale, letos ga je že v drugem krogu ugnal Juan Martin del Potro. Argentincu se je oddolžil v četrtfinalu ta teden.
"Takih zmag ne moreš načrtovati. Vsako leto se izboljšujem. Na začetku kariere nisem sanjal o zmagi na turnirjih velike četverice. Vse se je začelo z zmago v Melbournu predlani. Ko sem prišel v New York, nisem gledal žreba in razmišljal o končni zmagi. Vsekakor se zavedam, da lahko premagam vsakega tekmeca, če sem v pravi formi," je še dodal Wawrinka.
V zadnjih treh letih le "Nole" boljši na veliki sceni
Od Melbourna leta 2014 je le Đoković uspešnejši od Wawrinke na turnirjih velike četverice. Nadal je osvojil Roland Garros predlani, Andy Murray je bil najboljši letos v Wimbledonu, medtem ko je Roger Federer zadnji grand slam osvojil na sveti travi julija 2012.
"V resnici sem daleč od njih. Samo poglejte, koliko naslovov so osvojili, koliko let so že v svetovnem vrhu. Jaz ima le tri grand slam naslove. Ne samo, da zmagujejo, igrajo tudi v finalih, polfinalih ... Ne morem se meriti z njimi. Skušal le čim bolje izkoristiti svoja leta in to, kar mi je ostalo do konca kariere," je ostal skromen "Stan The Big Match Man".

Wawrinka z izjemno predstavo ugnal Đokovića