Stanislas Wawrinka je za zmago v finalu domov odnesel ček za 54.000 evrov. Foto: EPA
Stanislas Wawrinka je za zmago v finalu domov odnesel ček za 54.000 evrov. Foto: EPA
Novak Djoković
Novak Djoković je v finalu težko dihal. Dobesedno. Foto: EPA
Stanislas Wawrinka, Novak Djoković, Filip Vujanović in Stipe Mesić
Finalista sta pozdravila tudi črnogorski in hrvaški predsednik Filip Vujanović in Stipe Mesić (desno). Foto: EPA

Več kot 4.000 gledalcev na razprodanem osrednjem igrišču je obnemelo, ko je Beograjčan pri vodstvu s 3:1 v podaljšani igri prvega niza padel po tleh kot pokošen. Zdravniki so ga dvignili, a mu dejali, da je bolje, da dvoboj preda.

Srbski najstnik je v finalu povedel s 3:1, pri izidu 5:6 pa rešil pet zaključnih žog za niz. V podaljšani igri se je po dolgi točki povsem izmučen in dehidriran zgrudil po tleh. Djokovićeve težave z dihanjem, ki so bile tako hude, da je bilo srečanje večkrat prekinjeno, so se začele v šesti igri, ko je Wawrinka izničil začetno prednost nasprotnika.

Djoković, ki je prejšnji teden v Amersfoortu dobil svoj prvi turnir v karieri, je v polfinalu izločil štirikratnega zmagovalca Carlosa Moyo s 6:1 in 7:5.

Djoković: Zdaj hočem med 20
"Opravičujem se gledalcem, ki so videli le en niz. Počutil sem se zelo slabo. Že pred dvobojem sem vedel, da bo zelo težko. To je že druga predaja letos, toda nisem želel tvegati celotne kariere. Že proti Moyi sem bil izčrpan, a je naredil preveč nevsiljenih napak, Stanislas pa je velik borec. Zaslužil si je zmago. Kljub vsemu sem srečen, saj sta za menoj dva sanjska tedna. Če bi bil danes zdrav, bi verjetno zmagal. Wawrinko sem dvakrat že premagal. Sedaj nujno rabim odmor. Do konca leta želim med 30, kar mi je že uspelo. Zdaj hočem med 20," je dejal izčrpani Djoković, ki je postal pravi ljubljenec hrvaškega občinstva.

Wawrinki čestital tudi Federer
Wawrinka je dosegel uspeh kariere. Direktor turnirja Slavko Rasberger mu je pred tremi leti dal povabilo organizatorja, tokrat pa je dvignil pokal. "SMS-sporočilo mi je že poslal Roger Federer. Prva lovorika je vedno posebna, čeprav sem si želel dobiti dvoboj brez predaje. Imam veliko vzponov in padcev, moram biti bolj konstanten. Ta zmaga mi pomeni največ, vedno sem se želel meriti z najboljšimi. Za menoj je nekaj dolgih dvobojev, še posebej tisti s Čilićem je bil naporen," je povedal redkobesedni in plašljivi Wawrinka, ki se je povsem nepričakovano znašel v soju žarometov. Angleščine še ne govori tekoče, zato pa je njegov backhand zares sijajen.

Težka pot Wawrinke v finale
V 1. krogu je 21-letni Švicar presenetljivo izločil šestega nosilca Alberta Martina s 7:6 in 6:4. Proti Marinu Čiliću v osmini finala je bil že v izgubljenem položaju pri izidu 2:4 in 15:40 v odločilnem nizu. Rešil se je in dobil tretji niz s 6:4. Tudi Španec Juan Martin Del Potro je v četrtfinalu vodil s 3:1 v tretjem nizu, a je Wawrinka slavil s 6:4. V polfinalu je odpravil še dvakratnega finalista Umaga Filippa Volandrija s 7:5, 2:6 in 6:4.

Direktor Rasberger je znova prejel priznanje ATP-ja za najboljšo organizacijo in odlično promocijo turnirja v svetu. 17. OP Hrvaške je bil še boljši od prejšnjih, Slovenci pa se lahko od naših sosedov v smislu organizacije velikega turnirja le veliko naučimo.

A. G./RTV SLO