Se bo Roger Federer še kdaj vrnil na vrh svetovnega tenisa? Foto: Reuters
Se bo Roger Federer še kdaj vrnil na vrh svetovnega tenisa? Foto: Reuters
Federer ni bil preveč razočaran
Izjemni Tsonga izločil Federerja

Priljubljeni Švicar, ki je po stari dobri navadi tudi četrtfinalni poraz proti Jo-Wilfriedu Tsongaju sprejel s prvovrstno eleganco, je prepričan, da ne: "Mislim, da ne. Ni šlo za šokanten poraz, recimo izhod v drugem krogu brez dobljenega niza ... Šlo je za prvovrsten obračun, mislim, da z obeh strani. Zares dobro sem igral in tudi Jo je igral fantastično, tako dobro ga nisem videl igrati že dolgo časa. To lahko samo spoštujem. Zato tudi ni razloga, da gledam predaleč v prihodnost. V tem trenutku je za kogarkoli zelo težko osvajati grand slame. Ampak mislim, da meni to lahko še uspe. Drugače me ne bi bilo več tukaj."

Prvič na turnirjih za grand slam zapravil vodstvo z 2:0
Vse to drži kot pribito, vendar je sredin poraz kljub življenjski predstavi nasprotnika švicarskega šampiona sprožil številne analize. Recimo to, da je prvič v 256 obračunih na turnirjih za grand slam zapravil vodstvo z 2:0 v nizih. Ranljiv je postal v najbolj nepravem trenutku, z vsako igro od drugega niza naprej je Tsongajeva surova moč bolj prevladovala nad Federerjevim talentom. Tega ima Švicar še vedno v izobilju, navsezadnje je pred manj kot mesecem na Rolandu Garrosu prekinil super zmagoviti niz 43 zmag Novaka Djokovića.

Zadnji zmagovalec starosti 30+? Arthur Ashe
A (nekdanji) kralj travnate podlage se poslavlja od Wimbledona še pred polfinalom drugo leto zapored, lani je bil usoden Tomas Berdych. Malo pred tem je po 285 tednih izgubil vodstvo na svetovni lestvici, trenutno je na tretjem mestu. Zadnja zmaga na grand slamu sega v začetek leta 2010, ko je slavil na OP-ju Avstralije. Vmes se je odvilo šest turnirjev. To je njegovo najdaljše obdobje brez osvojenega turnirja za grand slam od zmage v Wimbledonu 2003, do leta 2007 je nato osvojil kar 12 od 18 turnirjev, kar pet let (2005-2009) pa se je na grand slamih vselej uvrščal med štiri najboljše. Na štirih od zadnjih šestih turnirjev za grand slam se je poslovil že v četrtfinalu. In če bo želel izenačiti rekord sedmih zmag Peta Samprasa na Church Roadu, o katerem so vsi tako željno govorili pred začetkom letošnjega turnirja, mu bo to moralo uspeti po 30. letu. Nekaj, kar se ni zgodilo že vse od leta 1975, ko je 12 let mlajšega Jimmyja Connorsa v finalu premagal takrat 32-letni legendarni Arthur Ashe.

Becker: To je super za tenis
"Tsonga je sijajen in to je super za tenis. Po vodstvu z 2:0 so vsi mislili, da je Roger na poti v nov polfinale, vendar je imel Tsonga drugačen načrt. Začel je igrati bolje in serviral veliko asov," je dvoboj pokomentirala teniška legenda, zdaj BBC-jev komentator Boris Becker.

Murray prepričan, da ima več možnosti kot lani
Federer je tudi edini od velike četvorke, ki se ni prebil v polfinale, seveda so Britanci navdušeni nad navdahnjenim Andyjem Murrayjem. Škot se je prebil v tretji zaporedni polfinale na sveti travi, tokrat je prepričan, da ovira Rafael Nadal ne bo previsoka. Lani je izpadel ravno proti njemu in to bi bilo lahko po njegovih besedah v petkovem obračunu še posebej pomembno: "Prepričan sem o zmagi, možnosti sem imel že lani. Moram imeti le dobro pripravljen načrt. Včasih je odvisno od strategije, včasih od izkušenj."

Nadal brez dvomov: Moram igrati
Tako Murray (kolk) kot Nadal (stopalo) bosta do petka zdravila svoji rahlo boleči spodnji okončini, vendar dvomov o nastopu ni. "Moja noga ni v redu. Vendar smo v četrtfinalu Wimbledona, tako da moram igrati," poudarja Španec.

Federer ni bil preveč razočaran
Izjemni Tsonga izločil Federerja