Roger Federer (desno) Maratu Safinu ni dovolil presenečenja. Foto: EPA
Roger Federer (desno) Maratu Safinu ni dovolil presenečenja. Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal je izgubil zadnja dva finalna obračuna proti Federerju v Wimbledonu. Pred mesecem dni je Švicarju v finalu Roland Garrosa prepusil le štiri igre. Lahko v nedeljo ponovi sijajno predstavo? Foto: EPA
V finalu znova Federer in Nadal

Švicar je s 6:3, 7:6 in 6:4 premagal Marata Safina. V prvem nizu je že v drugi igri vzel servis Rusu in brez težav osvajal točke na svoj servis. Safin tako ni imel niti ene priložnosti za brejk. Drugi niz je bil odločen po podaljšani igri, v kateri je Safin po seriji napak osvojil le eno točko, zadnji niz pa je prvi tenisač sveta v svojo korist odločil z edinim odvzemom servisa v deseti igri.

Preveč napak Safina
Oba tekmeca sta zelo dobro servirala (Asi 14:13), a je Safin naredil kar 25 neizsiljenih napak. Švicar je izkoristil dve od petih brejk priložnosti, obenem pa obranil obe brejk žogi. Na mreži ni blestel (4/11), zato pa je Safin osvojil kar 16 od 20 točk. V osvojenih točkah si je prvo igralec sveta nabral lepo prednost (100:83). Dvoboj je trajal le uro in 22 minut.

Roger utišal kritike
"Ljudje lahko govorijo karkoli hočejo. Ne odpišite me prehitro. Zdaj šele prihaja moj del sezone. Wimbledon, olimpijske igre in OP ZDA. Res je lep občutek, ker bom imel preiložnost, da osvojim že šesto zaporedno lovoriko," je povedal Federer, ki ni bil prav nič navdušen nad pisanjem novinarjem, da je v krizi, saj je letos dobil šele dva turnirja (Estoril in Halle).

Bo padel Borgov rekord?
V nedeljo bo Roger naskakoval rekordni šesti zaporedni naslov. Šved Björn Borg je slavil petkrat zapored (1976-1980), potem pa ga je s prestola 4. julija 1981 vrgel John McEnroe. Letos na sveti travi Federer sploh še ni oddal niza.

Nadal je imel težave le v drugem nizu
Federer, ki je proti Safinu leta 2005 v polfinalu Melbourna klonil po petih nizih, se bo v finalu pomeril z Rafaelom Nadalom, ki je s 6:1, 7:6 in 6:4 odpravil Rainerja Schüttlerja. Španec je v prvem nizu popolnoma dominiral in z osnovne črte povsem nadigral Nemca, ki je izgubil tri igre na svoj servis in v 20 minutah osvojil le eno igro.

"Rafa" ima vse boljši servis
V drugem nizu se je finalist OP Avstralije leta 2003 zbral in povedel s 5:3, potem pa se je Nadal vrnil in odločala je podaljšana igra, ki jo je s 7:3 dobil "Rafa". V tretjem nizu je Schüttler izgubil servis v tretji igri in Nadal prednosti ni več izpustil. Serviral je sedem asov in si priigral veliko prednost v osvojenih točkah (96:68).

Lanski finale je bil izjemno napet
Težko pričakovani finale bo v nedeljo ob 15.00. Lani je epski finalni obračun dobil Federer s 7:6 (7), 4:6, 7:6 (3), 2:6 in 6:2. Predlani je imel prvi igralec sveta nekoliko lažje delo. Na koncu je zmagal s 6:0, 7:6 (5), 6:7 (2) in 6:3. V medesebojnih dvobojih vodi Nadal z 11:6, ki je dobil vse tri letošnje obračune na pesku.

Polfinale:
FEDERER (ŠVI/1) - SAFIN (RUS)
6:3, 7:6 (1), 6:4

NADAL (ŠPA/2) - SCHÜTTLER (NEM)
6:1, 7:6 (3), 6:4

A: G./M. R.

V finalu znova Federer in Nadal