Direktor Slavko Rasberger si znova mane roke. Na finale je po tradiciji prišel tudi hrvaški predsednik Stipe Mesić. Foto: EPA
Direktor Slavko Rasberger si znova mane roke. Na finale je po tradiciji prišel tudi hrvaški predsednik Stipe Mesić. Foto: EPA
Nikolaj Davidenko
Nikolaj Davidenko se je po porazu tolažil z ribolovom, njegova žena pa z nakupovanjem. Foto: EPA
Bernie Ecclestone
Alfa in omega formule ena Bernie Ecclestone z ženo Slavico. Foto: EPA
Rafael Nadal
Se bo Rafael Nadal prihodnje leto res pojavil v Umagu? Foto: Reuters
Pogled na Portorož s teniškim kompleksom
Glavni adut slovenskega WTA turnirja je udeležba najboljše Slovenke Katarine Srebotnik. Foto: RTV SLO

Direktor umaškega turnirja Slavko Rasberger je imel na začetku 90. let precej težav (zvezdnik Goran Ivanišević je prišel le leta 1990), a je z odlično ekipo vsako leto napredoval, letos pa je dosegel vrhunec. Že v torek zvečer se je po hudem nalivu s točo zbralo ogromno število gledalcev. Dvoboj med ljubljencem občinstva Carlosom Moyo in branilcem naslova Stanislasom Wawrinko je bil razprodan. Vstopnice za finale so pošle že šest tednov pred začetkom turnirja.

Davidenko je lovil ribe
Hrvati znajo poskrbeti za tenisače, gledalce in novinarje. V poplavi turnirjev si igralci zaželijo tudi malce dopusta. Tudi v primeru zgodnjega izpada se marsikdo odloči, da bo ostal do konca tedna. Četrti igralec sveta Nikolaj Davidenko je izpadel že v 1. krogu proti Francozu Gillesu Simonu. Rusu je bilo v Umagu zelo všeč, z ženo Irino sta se odpravila po nakupih. Davidenko je navdušen ribič in Rasberger je poklical svetovnega prvaka v trnkarjenju Ivana Vrbata. Nikolaj se je neizmerno zabaval in hitro pozabil na grenak poraz. Drugi dan turnirja je izpadel glavni domači as Ivan Ljubičić. Po porazu proti razpoloženemu Romunu Andreiu Pavlu je priljubljeni ''Ljubo'' še ves teden ostal v Umagu, kjer so odlične razmere za trening in sprostitev.

Hostese zmešale moške glave
Ivan je bil tudi v žiriji na sredinem tradicionalnem izboru za mis hostes. Najlepša med 14 lepoticami je bila 18-letna Iva Vrselja iz Osijeka. Šarmantna temnolaska ni mogla skriti solza sreče. Konkurenca je bila zares močna in moški del občinstva je prišel na svoj račun. Na prireditvi je bila tudi velika ljubiteljica tenisa Slavica Ecclestone, žena vodilnega človeka formule ena Bernieja Ecclestonea. Manjkal ni niti predsednik srbske teniške zveze Slobodan Živojinović. Legendarni ''Bobo'', ki je leta 1991 dobil turnir v Domžalah, bil pa je tudi polfinalist Wimbledona 1986, je bil navdušen nad vzponom srbskega tenisa. Septembra pričakuje v dvoboju za preboj v svetovno skupino Davisovega pokala proti Avstraliji v beograjski Areni 20.000 gledalcev.

Mladi tenisači so neizmerno užvali
Tudi na mlade športnike niso pozabili. Nekdanji izjemni boksar Željko Mavrović jim je predaval o pravilni prehrani in športnem načinu življenja. O delu z mladimi in poti do uspeha je spregovoril Lino Červar, hrvaški rokometni selektor, ki je doma v Umagu. Mladi tenisači so se veščin te igre šest dni učili od Moye, Ljubičića in Novaka Djokovića. Prišlo je prek 500 nadebudnežev iz devetih držav, precej tudi iz Slovenije. Navdušeni so se slikali in pobirali avtograme od svojih vzornikov.

Tudi novinarji zelo zadovoljni

V prejšnjih letih nekateri novinarji niso bili zadovoljni s pogoji za delo. Letos so na osrednjem igrišču pripravili dve komentatorski kabini. V velikem šotoru so postavili povsem novo novinarsko središče, kjer je ogromno prostora in veliko računalnikov, tako da nihče ni prikrajšan. Novinarske konference potekajo v nekdanjem ''press centru''.

Zabavna ponudba je vsako leto boljša. Že pred začetkom turnirja je v amfitaetru Stella Marisa zablestela Severina, vsak večer pa se odvije nov zanimiv koncert, ki privablja množice. Po koncu dvobojev se prostor pred glavnim stadionom povsem napolni. V številnih lokalih je težko najti prazen prostor.

Če pride Nadal, bo stadion premajhen
Vstopnice za odločilne dvoboje so bile razgrabljene kljub številnim izpadom nosilcev. Prihod je napovedal tudi Rafael Nadal, a kralj peska je znova odpovedal nastop. Španec je bil v Umagu le leta 2003, ko ga je pripeljal njegov veliki prijatelj Moya. ''Rafa mi je rekel, da mu je v Umagu všeč in da bo prav gotovo še prišel. Sem kar vesel, da ga letos ni, saj so moje možnosti precej večje,'' je povedal Carlos. Rasberger si zelo želi Nadala že prihodnje leto.

Portorož mora iti po isti poti
Vsako leto povlečemo primerjavo z ženskim turnirjem v Portorožu, ki bo letos na sporedu šele tretjo leto in si še utira pot na WTA turneji. Portorož ima poleg tenisa bogato ponudbo v mestu. Organizatorji se lahko v 15 km oddaljenem Umagu marsikaj naučijo. Dvoboji bi morali biti na sporedu v večernem času, izboljšave pa so nujne v zabavnem programu. Umag je ta teden znova povsem zasenčil turnir v mondenem Kitzbühlu, kjer imajo dvakrat večji nagradni sklad, a tudi precej slabšo igralsko zasedbo.

Aleš Golob