Grega Žemlja na svojih prejšnjih dveh turnirjih za grand slam ni osvojil niti enega niza, tokrat pa je poskrbel za zgodovinsko slovensko zmago. Foto: EPA
Grega Žemlja na svojih prejšnjih dveh turnirjih za grand slam ni osvojil niti enega niza, tokrat pa je poskrbel za zgodovinsko slovensko zmago. Foto: EPA
Juan Monaco
Juan Monaco na lestvici ATP zaseda trenutno 25. mesto. Najvišje je bil februarja 2008, ko je zasedal 14. mesto. Foto: Reuters
Blaž Kavčič
Blaž Kavčič je tekmecu šestkrat odvzel servis. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Srebotnik
Katarina Srebotnik je izgubila po 2 urah in 12 minutah. Foto: EPA
Žemlja in Kavčič do uspeha kariere

Žemlja je izločil 26. nosilca Monaca po skoraj treh urah igre. Zdaj ga v drugem krogu čaka Rus Tejmuraz Gabašvili, ki je s 6:2, 6:2 in 6:1 izločil Avstrijca Daniela Köllererja. V uvodnem nizu je Žemlja povedel z 2:0, nato je Argentincu uspel brejk, po katerem je izenačil na 2:2. Do konca uro dolgega niza sta oba zadržala svoj servis. Odločitev je padla v podaljšani igri, v kateri je Monaco vodil že s 6:4. Žemlja je nato odlično serviral, stranski sodnik je zaklical avt, glavni pa je odločitev razveljavil. Južnoameričan je nato burno reagiral in ni osvojil več točke. Slovenec je tako na svojem tretjem turnirju za grand slam (po Wimbledonu 2009 in Melbournu 2010) osvojil sploh svoj prvi niz.

V 2. nizu odločil en sam brejk
Drugi niz je odločil en sam brejk, ki je Argentincu uspel v četrti igri. Žemlja je imel nato pri zaostanku 2:4 na servis Monaca vodstvo kar z 0:40, a ni izkoristil niti ene priložnosti za odvzem servisa. Monaco je tako drugi niz dobil po 39 minutah s 6:3. V tretjem nizu je imel Žemlja veliko težav, da je vselej zadržal svoj servis. Potrpežljiva igra se mu je izplačala v 12. igri, ko mu je uspel edini brejk v nizu (7:5).

Blestel z mirnim serviranjem
Argentinec je postajal vse bolj nervozen, tako je izgubil tudi četrto igro v četrtem nizu, kar se je izkazalo za odločilno. Žemlja je bil presenetljivo miren in zbran, saj se je v težkih trenutkih reševal z natančnim servisom. Tako je rešil kar 15 od 17 Monacovih priložnosti za odvzem servisa! Sam je izkoristil 3 od le 7 priložnosti. Bil je boljši v večini elementov igre (asi - 14:8, winnerji - 56:31), posledica napadalne igre pa je bilo tudi večje število neizsiljenih napak (55:32).

Žemlja ni vedel, kako se veseliti
"Vesel sem, da sem pokazal in dokazal vsem, da igram dober tenis. Pravzaprav sem bil po koncu dvoboja kar malo v šoku, saj nisem vedel, kaj naj naredim," je po uspehu kariere uvodoma povedal 23-letni Žirovničan. Nadaljeval je: "Vedno je sicer najbolje, če se osredotočiš na svojo igro. A tokrat sva s trenerjem Žigo Janškovcem naredila taktičen plan, da poskušam proti Monacu zaigrati agresivno, da naj skušam čim več menjavati ritem igre, da poskusim tudi kdaj po servisu takoj na mrežo, pa tudi s skrajšanimi žogami in morda malo več 'paralel'. To je bil gotovo recept za današnjo zmago, ki mi vsekakor pomeni veliko. Je nekaj, kar sem si res dolgo časa želel."

Nad Gabašvilija tudi s Kavčičevimi informacijami
Kako se bo lotil Gabašvilija? "Gabašvilija ne poznam, saj se z njim še nikoli nisem pomeril. Vem samo, da igra povsem drugače kot Monaco in je igralec, ki je ta čas tudi v dobri formi in nastopa z veliko samozavestjo, saj je v prvem krogu gladko zmagal. Po drugi strani pa je premagljiv. Vem, da je z njim že igral Blaž (Kavčič, op.). V sredo pa bova imela skupen trening, kjer bom skušal dobiti vse podrobnosti o Gabašvilijevi igri," je načrt za četrtek razkril Gorenjec.

Kavčič "za nagrado" z Roddickom
Najvišje uvrščeni Slovenec Blaž Kavčič je izgubil uvodni niz proti Argentincu Eduardu Schwanku s 6:3, drugega pa dobil z istim izidom. Kavčiču je v 3. nizu uspel brejk že v 1. igri, prednost je nato zadržal vse do 10., ko je Argentinec izenačil na 5:5. A Ljubljančan je takoj vrnil udarec (6:5), nato pa niz dobil na svoj servis. Po dveh brejkih Kavčiča v 4. nizu je 53. igralec sveta Schwank pri izidu 4:0 dvoboj predal.

"Zelo sem zadovoljen, da mi je to uspelo. Ves dvoboj sem igral konstantno dobro, skušal sem zaigrati malo bolj agresivno kot ponavadi, kar se mi je tudi obrestovalo. V obračunu sem naredil veliko direktnih točk in lahko rečem, da je v moji igri viden velik napredek. Pri vseh stvareh, ki sem jim v zadnjem času posvečal več pozornosti, sem napredoval in izkazalo se je, da delam pravilno. A minus v moji igri je še vedno začetni udarec. Mislim, da bom z dobrim servisom in s takšno igro, kot jo imam, lahko premagoval tudi veliko boljše igralce kot doslej. Zelo sem vesel, da so v moji igri še rezerve in da še lahko napredujem," je po dvoboju povedal presrečen Kavčič.

Kavčiča v 2. krogu čaka 6. nosilec Američan Andy Roddick, ki je s Fincem Jarkkom Nieminenom odigral 5 nizov (6:2, 4:6, 4:6, 7:6 (4), 6:3). "Zelo sem vesel, da bom v naslednjem krogu zaigral proti enemu od res velikih igralcev, saj takšne priložnosti še nikoli nisem imel. Res se veselim tega dvoboja. Verjetno bom igral tudi na enem od dveh velikih stadionov tukaj v Roland Garrosu, kar bo še poseben užitek, saj je občinstvo tukaj neverjetno. Že komaj čakam, da se bom pomeril z njim," se veseli dvoboja z Američanom.

Srebotnikova zapravila 4 žogice za uvodni niz
Katarina Srebotnik
je izpadla proti Čehinji Klari Zakopalovi s 6:7, 6:4 in 2:6. Srebotnikova je klonila proti stari znanki Klari Zakopalovi. Čehinja, ki je pred petimi leti v finalu Portoroža ugnala prav Srebotnikovo, je začela bolje, saj je z dvema brejkoma povedla s 3:0. Velenjčanka ji je nato vrnila z enako mero in imela pri vodstvu 5:4 celo štiri priložnosti za osvojitev niza, a se je Čehinja rešila v podaljšano igro, ki jo je dobila s 7:3.

Odločilo pet zaporednih iger Čehinje
V drugem nizu je imela Srebotnikova ves čas brejk prednosti in niz dobila s 6:4. Odločilni niz je bolje začela 79. igralka sveta, ki je dobila prvih pet iger in s tem praktično končala dvoboj. Srebotnikovi je sicer uspel en brejk, a je v osmi igri spet izgubila servis in niz s 6:2.

Hercogova izpadla v dvojicah
Polona Hercog
se je že v ponedeljek brez težav prebila v 2. krog. V uvodnem nastopu je Japonki Misaki Doi predala le tri igre. V ženskih dvojicah je v paru z Američanko Carly Gullickson izpadla proti sestrama Bondarenko s 6:3 in 6:2.

Roland Garros, slovenski nastopi, 1. krog, moški
ŽEMLJA (SLO) - MONACO (ARG/26)
7:6 (6), 3:6, 7:5, 6:3

KAVČIČ (SLO) - SCHWANK (ARG)
3:6, 6:3, 7:5, 4:0, b. b.

Ženske:

ZAKOPALOVA
(ČEŠ) - SREBOTNIK (SLO)
7:6 (3), 4:6, 6:2

HERCOG (SLO) - DOI (JAP)
6:3, 6:0
Ženske dvojice, 1. krog:
A. BONDARENKO/K. BONDARENKO (UKR)
- HERCOG/ GULLICKSON (SLO/ ZDA)
6:3, 6:2

Sreda:
SREBOTNIK/ PESCHKE (SLO/ČEŠ/12) -
BORWLL/KOPS-JONES (VB/ZDA)

Žemlja in Kavčič do uspeha kariere