Foto:
Foto:
V SDS-u se ne strinjajo s skrajšanim postopkom obravnave zakona.

Poslanke in poslanci so zavrnili ugovor koalicije Slovenija, ki meni, da je o predlaganem zakonu potrebna temeljita razprava, saj naj bi imela njegova uveljavitev velike finančne posledice za državo.

Bajuk: Skrajšani postopek neutemeljen
Že ob potrditvi dnevnega reda je Andrej Bajuk (NSi) proceduralno vprašal, na kakšni podlagi je bila sprejeta odločitev za skrajšano obravnavo zakona. 142. člen poslovnika državnega zbora namreč določa, da se skrajšani postopek uporablja le za manj zahtevne spremembe in dopolnitve zakonov, v zvezi s postopki pred ustavnim sodiščem oziroma z odločbo ustavnega sodišča pa naj bi se skrajšani postopek uveljavil le v primeru sprememb in dopolnitev zakona.

Janša: Zakon ne more imeti učinka za nazaj


Predsednik SDS-a Janez Janša meni, da je predlog zakona v nasprotju s 155. členom ustave, ki govori o retroaktivnosti zakona. Zakoni, drugi predpisi in splošni akti namreč ne morejo imeti učinka za nazaj. Takšen primer je dopusten zgolj, če gre za javno korist in se s tem ne posega v že pridobljene pravice. Predlagani zakon po Janševem mnenju ne sledi javni koristi, saj izenačuje nekaj upravičenih primerov s povsem neupravičenimi.

Matični odbor za notranjo politiko bo tako v četrtek opravil obravnavo zakona po skrajšanem postopku in zakonski predlog pripravil za obravnavo na oktobrskem zasedanju.

Protestna akcija izbrisanih
Skupina aktivistov s predsednikom društva izbrisanih Aleksandrom Todorovičem na čelu je pred stavbo DZ-ja izvedla protestno akcijo. Z akcijo so želeli opozoriti na odločbo ustavnega sodišča, ki je državnim organom naložilo, da izbrisanim prebivalcem Slovenije vrne njihov status za nazaj.

Tehnični zakon za izvedbo 8. člena odločbe ustavnega sodišča je po mnenju Todoroviča povsem nepotreben, saj "se človekove pravice lahko izvajajo na podlagi ustave, ne pa na podlagi matematične večine nenačelnih politikov, ki skušajo skriti svoja prejšnja ravnanja". Todorovič ne izključuje možnosti, da bo društvo, če bo državni zbor sprejel tehnični zakon, znova povprašalo za presojo ustavno sodišče.

Ležali pred parlamentom
Akcije bodo nadaljevali, dokler vlada ne bo zagotovila takojšnje izvedbe odločbe. Protestniki so s svojimi telesi pred parlamentom začasno ustavili promet in izpisali besedo "izbris", na cestišču Šubičeve s spreji izpisali besedo "izbrisani", nosili pa so tudi transparenta "Ne ustavljaj, ne obstajamo!".

Po mnenju vlade omenjena odločba ustavnega sodišča procesno ni izvedljiva, zato je vlada vložila v parlamentarni postopek zakon, s katerim bi ponudili pravno podlago za izdajo dopolnilnih odločb izbrisanim prebivalcem Slovenije.