Bush se je urno umaknil čevlju. Foto: Reuters
Bush se je urno umaknil čevlju. Foto: Reuters
Dana Perino
V Perinovo je v zmedi na tiskovnih konferenci priletel mikrofon. Foto: EPA

Priznal je, da je v ameriškega predsednika vrgel čevlje in ga psoval. Do nadaljnjega bo Al Zeidi ostal v priporu, do morebitnega sojenja pa naj bi pretekli še meseci. Busheva tiskovna predstavnica Dona Perino, ki se je na tiskovni konferenci pojavila z veliko podplutbo okoli očesa, ki jo je dobila med drenjanjem na tiskovni konferenci v Bagdadu, je dejala, da odhajajoči ameriški predsednik iraškemu novinarju ni zameril. Ob tem je dejala, da Bush zaupa iraškemu pravnemu sistemu, da bo sprejelo pravično kazen za napad.

Po besedah brata Muntadarja Al Zeidija, Darghama Al Zeidija, je policija novinarja brutalno pretepla, ima zlomljeno roko in rebra, poškovadno oko, imel pa naj bi tudi notranje krvavitve. Mediji so že predtem poročali, da so bili iraški varnostniki v trenutku aretacije tako nasilni, da je Al Zeidi začel "jokati kot deklica."

Kakšna bo kazen?
Iraške oblasti se na navedbe starejšega brata niso odzvale, so pa potrdile, da so Al Zeidija, sicer novinarja televizijske postaje Al Bagdadia, predale pravosodnim oblastem. Tiskovni predstavnik iraškega ministrstva za notranje zadeve je dejal, da Al Zeidiju grozijo obtožbe zaradi žalitve tujega državnika in iraškega premierja, kar je prekršek, za katerega mu grozita do dve leti zapora. Če mu bodo sodili zaradi poskusa umora, pa mu besedah tiskovnega predstavnika iraškega visokega sodnega sveta grozi od sedem do 15 let zapora.

Kar 10 milijonov za slavne čevlje
Dargham Al Zeidi je tudi dejal, da je brat čevlje, ki jih je zalučal v ameriškega predsednika, kupil v središču Bagdada in pazljivo preveril, da so bile narejene v Iraku. In ravno ti čevlji so zdaj postali najbolj zaželen prodajni artikel: nekdanji trener iraške nogometne reprezentance Adnan Haman je zanje ponudil 100.000 ameriških dolarjev, a ga je prehitel velikodušen anonimni Savdijec, ki je zanje ponudil kar 10 milijonov dolarjev.

Kljub sodnemu pregonu pa mnogi Iračani Al Zeidija, po besedah njegovega urednika ponosnega in odprtega Arabca, ki prihaja iz družine, ki je bila pod režimom Sadama Husiena preganjana, slavijo kot junaka. Pred univerzo v Bakubi, v Faludži in Bagadau se tako nadaljujejo protesti proti prijetju novinarja.

K. T.