Množični protesti za izpustitev novinarja v Bagdadu. Foto: EPA
Množični protesti za izpustitev novinarja v Bagdadu. Foto: EPA
Incident v Iraku

Varnostniki Munatadarja al Zeidija zaslišujejo, da bi izvedeli, ali mu je kdo plačal, da je v ameriškega predsednika Busha zalučal svoje čevlje, poleg tega pa raziskujejo tudi, ali je bil pod vplivom alkohola ali drog. Arabski svet je nedeljski incident, ki je v hipu obšel ves svet, pozdravil, saj meni, da je bila novinarjeva poteza primerno slovo od nepriljubljenega ameriškega predsednika, iraška vlada pa je incident označila za sramotno dejanje.

Novinarjevi kolegi pri časniku Al Bagdadia so povedali, da je Zeidi že dlje časa načrtoval svoje dejanje in je le čakal na primerno priložnost. Med podporniki novinarja je tudi nekdanji odvetnik usmrčenega iraškega diktatorja Sadama Huseina, ki celo zbira odvetnike za njegovo obrambo. "Zaenkrat je okoli 200 iraških in drugih odvetnikov, vključno z ameriškimi, izrazilo pripravljenost novinarja braniti zastonj," je dejal Kalil al Dulaimi.

Kot je znano, je med novinarsko konferenco Busha in Al Malikija Zeidi v ameriškega predsednika zalučal svoje čevlje, a ga ni zadel, saj se je Bush hitro umaknil. Novinar je ob tem dejal, da je to poslovilni poljub iraškega ljudstva in Busha označil za psa.

K. T.

Incident v Iraku