Koliko Škotov se bo čez dobre tri mesece odločilo za neodvisnost? Foto: EPA
Koliko Škotov se bo čez dobre tri mesece odločilo za neodvisnost? Foto: EPA
Referendum
Soglasje k referendumu, ki sta ga podpisala britanski premier David Cameron in škotski premier Alex Salmond. Foto: EPA

16 tednov pred referendumom sta oba tabora, britanska in škotska vlada, vstopila v kampanjo. "Obe vladi sta vstopili v občutljivo fazo, saj bosta zdaj običajne Škote skušali prepričati, ali naj septembra glasujejo za ali proti. Kar bo morda najodločilnejše, je, ali bodo ljudje mislili, da jim bo bolje ali slabše," je po poročanju britanskih medijev ocenil profesor politologije na edinburški univerzi Charlie Jeffrey. Oba tabora imata za predreferendumsko kampanjo natančno določen znesek 1,5 milijona funtov.

Javnomnenjske raziskave trenutno kažejo, da so tisti, ki podpirajo razpad zveze, ki traja že 370 let, v manjšini. Tistih, ki so proti samostojnosti Škotske, je od 40 do 50 odstotkov, od 30 do 70 odstotkov pa jih škotsko neodvisnost podpira. Veliko je še neodločenih, in ti bi bili lahko jeziček na tehtnici. "Nekaj mesecev smo še oddaljeni od volitev in pogosto se ljudje na splošnih volitvah odločijo v zadnjem mesecu ali tednih. Stvari se lahko spremenijo," je dejal strokovnjak za volitve iz svetovalnega podjetja ComRes Tom Mludzinski.

Britanska vlada svari pred slabostmi ...
Največje britanske politične stranke že ves čas v en glas svarijo pred posledicami morebitne razdružitve, ki bodo predvsem gospodarske. Po njihovem mnenju je Škotska lahko bogatejša in vplivnejša samo kot del Združenega kraljestva, bojijo pa se tudi, da bi škotska samostojnost oslabila britansko diplomacijo in pod vprašaj postavila stalni sedež Velike Britanije v Varnostnem svetu Združenih narodov. Zato se vlada premierja Davida Camerona trudi volivce prepričati tudi z argumentom, da je Velika Britanija ena od najuspešnejših družbenih in političnih zvez na svetu.

... škotska pa govori o prednostih neodvisnosti
Medtem je vlada v Edinburgu sredi tedna predstavila izračune, po katerih bi se škotski proračun ob morebitni odcepitvi od Velike Britanije povečal za več kot 1.200 evrov na prebivalca. Škotski prvi minister Alex Salmond iz Škotske nacionalne stranke (SNP) je prepričan, da bi samostojnost in s tem tudi nazor nad nafto v Severnem morju Škotsko uvrstila med najbogatejše države na svetu. Pravi, da je napočil čas, da Škoti sami odločajo o svoji usodi, brez "okov" britanskega parlamenta s sedežem v Londonu.

800.000 Škotov ne bo moglo glasovati
Pobudo za referendum o samostojnosti Škotske je dal SNP, ki je leta 2011 slavila na škotskih parlamentarnih volitvah. Referendumsko vprašanje z možnima odgovoroma "da" ali "ne" se bo glasilo: Ali naj Škotska postane samostojna država?

Pravico do udeležbe na referendumu bodo imeli vsi, ki so stari 16 let ali več in živijo na Škotskem. To pomeni, da približno 800.000 Škotov, ki živijo v drugih predelih Združenega kraljestva, ne bo moglo voliti, 400.000 ljudi, ki prihajajo iz drugih predelov Velike Britanije, zdaj pa živijo na Škotskem, pa bo to pravico imelo. Kot poroča BBC, se bodo referenduma lahko udeležili tudi pripadniki vojske, ki so na misijah v tujini in imajo volilno pravico na Škotskem.