Na ladji Pompei je desetčlanska posadka. Foto: Reuters
Na ladji Pompei je desetčlanska posadka. Foto: Reuters
Večina piratov prihaja iz severne somalijske pokrajine Puntland. Foto: EPA

ladjo.

Jemenske talce so morski razbojniki v Adenskem zalivu zajeli prejšnji teden in jih izrabljali za upravljanje in pogon osrednje ladje svoje flote pri napadih na trgovske ladje.

Nizozemska mornarica, ki deluje v okviru operacije zveze Nato proti piratom, je talce osvobodila in sedem piratov prestregla med napadom na grški tanker, ki je plul pod zastavo Marshallovih otokov.

Egon Bandelj, direktor Splošne plovbe Portorož, o somalijskih piratih.

Zaslišali so jih in izpustili
Pirate so prijeli in jim zasegli orožje ter jih zaslišali, za pridržanje pa niso imeli pristojnosti. "Aretirali bi jih lahko le v primeru, če bi bili pirati Nizozemci, če bi pluli v nizozemskih vodah ali pa bi bile njihove žrtve Nizozemci," je dejal Natov podpoveljnik Alexandre Fernandes, ki je dodal, da se pirati niso upirali in da ni bilo streljanja.

V njihovih rokah belgijska ladja
Somalijski pirati so medtem okoli 600 kilometrov od somalijske obale ugrabili novo plovilo, belgijsko ladjo Pompei, ki je bila na poti na Sejšele. Ladja je zjutraj oddala dva znaka za nevarnost, od takrat pa niso uspeli vzpostaviti stika z njo. Na ladji je deset članov posadke, dva Belgijca, en Nizozemec, štirje Hrvat in trije Filipinci, ki so jih pirati z ladjo vred odpeljali v pristanišče Haradheere.

Somalijski pirati so v zadnjih tednih znova okrepili svoje napade. Letos so napadli že več kot 80 ladij, še vedno pa zadržujejo 15 tovornih ladij in 280 članov posadk.

A. P.