Predlog, da bi ob tretjem zasačenju uporabniki prekinili spletno povezavo, račun pa bi morali še vedno plačevati, je padel. Foto: EPA
Predlog, da bi ob tretjem zasačenju uporabniki prekinili spletno povezavo, račun pa bi morali še vedno plačevati, je padel. Foto: EPA

Zakon, ki ga podpira tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, je predvidel ostrejše ukrepe v boju zoper spletno piratstvo, s čimer so se odzvali na vse glasnejše pozive iz glasbene industrije. Zaradi nezakonitega nalaganja so namreč močno upadli njihovi prihodki.

Ministri so po zavrnitvi osnutka dejali, da bodo osnutek dopolnili z amandmaji, potem pa bodo o njem znova odločali v parlamentu.

Prvotni osnutek je temeljil na t. i. sistemu treh napadov: novoustanovljena državna agencija bi najprej poslala osebam, ki nezakonito nalagajo spletne vsebine, opozorilno spletno pošto, potem pisno opozorilo, če pa bi jih pri prekršku zalotili še tretjič, bi jim prekinili spletno povezavo, kljub temu pa bi morali plačevati račun zanjo. Predlog sta podprla tako filmska kot založniška industrija.

A nekatera združenja potrošnikov so opozorila, da bi lahko bili kaznovani napačni ljudje, pri čemer so izpostavili krajo spletne identitete. Proti predlogu so glasovali opozicijski socialisti, pri čemer so jim na pomoč priskočili tudi nekateri člani Sarkozyjeve vlade in predlog je padel. Zdaj naj bi vlada pripravila spremenjen predlog, o katerem bodo odločali čez nekaj mesecev.

K. T.