Koizumi se je poklonil tako japonskim kot tujim žrtvam. Foto: EPA
Koizumi se je poklonil tako japonskim kot tujim žrtvam. Foto: EPA

"Japonska je povzročila veliko škodo in trpljenje, še posebej ljudem v Aziji. Še enkrat izražamo globoko obžalovanje in iskreno opravičilo," je dejal Koizumi in obljubil, da se Japonska nikoli več ne bo spustila v vojno.

Kasneje se je na spominski slovesnosti v dvorani Budokan poklonil japonskim žrtvam vojne, ni pa obiskal spornega svetišča Jasukuni, kjer so pokopani tudi nekateri vojni zločinci. Koizumijevi vsakoletni obiski Jasukunija so močno razburili Peking in poslabšali odnose med državama.

V sosednjih državah protesti
Ob spominski slovesnosti na Japonskem so v sosednjih državah pripravili več protestnih shodov. Na Kitajskem so opozarjali, da Japonska še ni storila dovolj, da bi ji oprostili zložine med vojno. Protestirali so tudi na Tajvanu, kjer so zahtevali opravičili in odškodnino za spolno izkoriščanje tajvanskih žensk.

15. avgusta 1945 je japonski cesar Hirohito opoldne po radiu razglasil predajo in konec spopadov. K takšni odločitvi sta prispevali predvsem atomski bombi, ki so ju ameriška letala nekaj dni prej odvrgla na Hirošimo in Nagasaki. Dokončna kapitulacija je bila podpisana 2. septembra na krovu ameriške ladje Missouri.