V Nagasakiju so pripravili spominsko slovesnost. Foto: EPA
V Nagasakiju so pripravili spominsko slovesnost. Foto: EPA
Jedrsko orožje je tudi 60 let kasneje resna grožnja. Foto: RTV SLO

Zaradi eksplozije je umrlo okoli 40.000 ljudi, prav toliko pa naj bi jih kasneje umrlo zaradi posledic sevanja. Več deset tisoč ljudi je dobilo trajne poškodbe.

To je priložnost, da se spomnimo žrtev in molimo za mir na svetu," je dejal.

Debeluh močnejši od Dečka
Plutonijeva bomba, imenovana Debeluh (Fat Man), je bila precej močnejša kot uranova (Deček - Little Boy), ki so jo tri dni prej ZDA odvrgle na Hirošimo. Eksplozija bombe je bila enakovredna eksploziji 21.000 ton TNT-ja. Kljub temu je v Hirošimi takoj umrlo okoli 70.000 ljudi, skupno pa več kot 240.000.

Kokurina sreča
Primarni cilj je bilo sicer mesto Kokura, vendar so ga prekrivali oblaki, zato se je pilot bombnika odločil za sekundarnega - industrijsko območje Nagasakija. Izraz "Kokurina sreča" se od takrat na Japonskem uporablja, kadar se izogneš tragediji, ne da bi se tega zavedal.

Še danes ni povsem jasno, zakaj so morali Američani le tri dni po prvi odvreči še drugo atomsko bombo. Nekateri trdijo, da zato, ker se Japonska po eksploziji v Hirošimi ni želela predati, drugi pa trdijo, da je ameriška vojska zgolj želela preizkusiti plutonijevo bombo.