Silovita moč atomske bombe je znanstvenike prestrašila. Foto: EPA
Silovita moč atomske bombe je znanstvenike prestrašila. Foto: EPA

Bombo, poimenovali so jo Trinity, so postavili na vrh 30-metrskega jeklenega stolpa in jo zgodaj zjutraj 16. julija 1945 sprožili iz 10 kilometrov oddaljenega bunkerja.

19-kilotonska plutonijeva bomba je razsvetlila nebo in oblikovala prvi gobasti oblak ter naredila več kot tri metre globok in 300 metrov širok krater v puščavi. Njena moč je znanstvenike očarala in obenem prestrašila. Takratni ameriški predsednik Harry Truman je v svoj dnevnik zapisal: "Razvili smo najstrašnejšo bombo v zgodovini sveta."

Konec druge svetovne vojne
Poskus je uspel in tri tedne pozneje sta podobni bombi eksplodirali nad Hirošimo in Nagasakijem. Japonska je nato kapitulirala in s tem se je končala 2. svetovna vojna na Pacifiku. To je bila doslej edina uporaba tega orožja v vojni in proti ljudem. Današnje atomske bombe imajo do tisočkrat večjo moč od Trinityja in dosegajo moč več megaton.

V "klubu" najmanj sedem držav
Poskuse z jedrskim orožje je doslej izvedlo sedem držav: ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija, Indija in Pakistan, orožje pa naj bi posedovala še Izrael in Severna Koreja. Po nekaterih podatkih naj bi svetovni arzenal vseboval okoli 50.000 jedrskih konic, kar je dovolj za nekajkratno uničenje planeta.