Uradne slovesnosti ob 60. obletnici napada na Hirošimo se je udeležilo na tisoče ljudi. Foto: EPA
Uradne slovesnosti ob 60. obletnici napada na Hirošimo se je udeležilo na tisoče ljudi. Foto: EPA
Spominski park v Hirošimi
Budistični menihi pri molitvi v spominskem parku v Hirošimi. Foto: EPA
Spominski park v Hirošimi
Obiskovalec spominskega parka miru v Hirošimi si ogleduje posnetke mesta po napadu z atomsko bombo. Foto: EPA
Protest Greenpeacea v Berlinu Foto: EPA

Preživeli v napadu in sorodniki žrtev so se zbrali v spominskem parku miru v bližini kraja, kjer je 6. avgusta 1945 zjutraj razneslo atomsko bombo, ki je v trenutku ubila 70.000 ljudi, pozneje pa je zaradi posledic sevanja umrlo še več ljudi.

Tisoči umrli v trenutku
Eksplozija atomske bombe nad japonskim mestom Hirošima 6. avgusta 1945 je v trenutku ubila 70.000 ljudi, do konca leta pa jih je umrlo 140.000. Posebno opremljen ameriški bombnik B29 z imenom Enola Gay je na ponedeljkovo jutro po ukazu predsednika Harryja Trumana poletel z otoka Tinjan v Tihem oceanu in ob 8.15 odvrgel bombo na vojaško pristaniško mesto Hirošima, kjer je takrat živelo 350.000 ljudi.

Pred napadom je bilo nebo nad Hirošimo jasno, 45 sekund kasneje pa se je nad mestom naredil gobast oblak rožnate barve. V samem mestu je s hitrostjo 1.200 kilometrov na uro divjal ognjeni vihar, deset kilometrov od epicentra eksplozije pa je bila temperatura 300 stopinj Celzija.

Atomska bomba z uranom 235, ki se je imenovala Deček, je popolnoma uničila več kot deset kvadratnih kilometrov ozemlja, zaradi radioaktivnega sevanja pa je kasneje umrlo še na tisoče ljudi.

Z napadom na Hirošimo, ki mu je čez tri dni sledil še napad s plutonijevo bombo na mesto Nagasaki, kjer je umrlo več kot 35.000 ljudi, so ZDA hotele Japonsko prisiliti k predaji, kar se je zgodilo 14. avgusta. ZDA, kjer je napad z atomsko bombo podpiralo kar 85 odstotkov Američanov, so se po besedah Trumana tako izognile ofenzivi na Japonsko, kjer bi lahko umrlo več kot milijon ameriških vojakov.

Hirošime se je spomnil tudi svet
60. obletnico ameriškega napada z jedrsko bombo na japonsko mesto Hirošima so zaznamovali tudi drugod po svetu. V več mestih po Avstraliji so pripravili več protestov, na katerih so pozivali k jedrskemu razoroževanju in zahtevali umik avstralskih vojakov iz Iraka.

Žrtev napada v Hirošimi so se s svetimi mašami, bedenjem, razstavami in predavanji spomnili tudi v številnih nemških mestih. V Berlinu pa so pripadniki okoljevarstvene organizacije Greenpeace v bližini ameriškega veleposlaništva pripravili protestni shod. Na Madžarskem pa so protestniki pri parlamentu prižigali bakle in sveče.