Abe je že sedmi japonski premier v zadnjih šestih letih. Foto: EPA
Abe je že sedmi japonski premier v zadnjih šestih letih. Foto: EPA

Abe je bil že predsednik vlade od leta 2006 do leta 2007, vendar je odstopil zaradi zdravja ob padanju priljubljenosti med volivci.

Njegova stranka je na decembrskih volitvah zmagala in porazila Demokratsko stranko (DPJ), ki je vladala le tri leta, potem ko je leta 2009 prekinila polstoletno vladavino Liberalnodemokratske stranke (LDP).

Konservativni novi premier velja za odločnega in ostrega politika, ki je že takoj po zmagi puščice usmeril v Kitajsko, s katero ima Japonska nerešene ozemeljske spore v Vzhodnokitajskem morju.

Kako spodbuditi gospodarstvo?
Abe je že predlagal spremembo miroljubniške ustave, ki Japonski omejuje vojaške dejavnosti, in se zavzel za negovanje domoljubnih čustev.

Med predvolilno kampanjo je obljubljal ohlapnejšo monetarno politiko in obljubil povečanje sredstev za javno porabo, vse zato, da bi prekinil z deflacijo in zmanjšal vrednost jena, s čimer bi japonske izdelke naredil za konkurenčnejše na svetovnih trgih.

Kljub jedrski katastrofi v jedrski elektrarni Fukušima se je Abe zavzel za pomembno vlogo jedrske energije v prihodnosti države.

Demokratska stranka je bila pred tremi leti izvoljena z obljubami o večjih socialnih izdatkih in končanju toplih odnosov med birokracijo ter velikimi družbami.

Toda gospodarstvo se ni okrepilo in še vedno stopica na mestu, udarec za vladajočo stranko pa sta bila tudi potres in cunami marca lani, ki je povzročil katastrofo v Fukušimi, na katero vlada ni imela takojšnjega in učinkovitega odgovora.