Volilno pravico na prvih predsedniških volitvah v Abhaziji ima okoli 130.000 Abhazijcev. Foto: EPA
Volilno pravico na prvih predsedniških volitvah v Abhaziji ima okoli 130.000 Abhazijcev. Foto: EPA
Abhazija
Otroci hodijo mimo plakata, na katerem je predsedniški kandidat Sergej Bagapš, ki ponuja roko ruskemu predsedniku Dmitriju Medvedjevu. Foto: EPA
Abhazijski predsedniški kandidat Raul Kadčimba
Abhazijski predsedniški kandidat Raul Kadčimba. Foto: EPA

Predsedniške volitve v separatistični gruzijski republiki Abhaziji so zaznamovale 65-odstotna volilna udeležba in obtožbe opozicije o nepravilnostih.

Čeprav so po lanski rusko-gruzijski vojni Abhazijo, ki ima okoli 200.000 prebivalcev, priznale le tri države, Rusija, Nikaragva in Venezuela, so v njej potekale predsedniške volitve. Volitev Gruzija, ki Abhazijo še vedno dojema kot del svojega ozemlja, ne priznava, čeprav je abhazijski parlament že leta 1992 razglasil "suvereno državo". Gruzija je volitve označila za "rusko komedijo".

Opozicija se je pritožila zaradi domnevnih nepravilnosti, ruski opazovalci pa so volitve označili za "transparentne".

Abhazija se na vseh področjih predstavlja kot samostojno država. S predsedniškimi volitvami bi tako rada svetu pokazala, da je demokratična država, pripravljena na pridružitev k mednarodni skupnosti. Toda ob tem se ne more otresti vpliva in moči velike sestre Rusije, ki se je po lanski vojni zavezala, da bo varovala meje abhazijskega ozemlja. Abhazija pa, podobno kot Južna Osetija, od Rusije prejema večstomilijonske denarne injekcije, ki oživljajo in preživljajo njihovo gospodarstvo.

Dozdajšnji predsednik Sergej Bagapš tovrstne obtožbe zavrača, saj naj bi bile politični konstrukt. Dogovori z Rusijo so po njegovem mnenju potrebni za popravilo abhazijske infrastrukture, ki je bila močno poškodovana v vojni v letih 1992 in 1993, po kateri je Abhazija enostransko razglasila neodvisnost od Gruzije.

Abhazija naj bi bila demokratična le za Abhazijce
Suhumija je bila v predvolilnem času polepljena s plakati kandidatov, opozicijski kandidati pa so redno nastopali na televizijskih pogovorih. Toda po mnenju kritikov je Abhazija demokratična le za etnične Abhazijce, medtem ko so drugi narodi v državi, to so Armenci, Gruzijci, Rusi in drugi, povsem zapostavljeni.

Glede na javnomnenjske raziskave imata največ možnosti za zmago Bagapš, ki ga prebivalci Abhazije vidijo kot "poroka za neodvisnost", in Raul Hadšimba. Po mnenju opazovalcev bi se lahko kandidata skupaj znašla v drugem krogu volitev.

Na volitvah, na katere je na okoli 174 volišč povabljenih okoli 130.000 volivcev, bodo tudi opazovalci iz 21 držav. Številne opazovalce bo med drugim poslala tudi Rusija. Zaradi še vedno trajajočih napetosti med Suhumijem in Tbilisijem in strahu pred nemiri bo za varnost skrbelo več tisoč pripadnikov varnostnih sil.