Talibani so začeli sistematično napadati guvernerje afganistanskih provinc. Foto: EPA
Talibani so začeli sistematično napadati guvernerje afganistanskih provinc. Foto: EPA

V napadu v mestu Čarikar približno 50 kilometrov severozahodno od Kabula naj bi sodelovalo najmanj šest samomorilskih napadalcev. V kompleksu, v katerem so med drugim urad guvernerja in drugi prostori tamkajšnjih oblasti, je ob tem odjeknilo več eksplozij.

V kompleksu je bil med napadom tudi sam guverner Abdul Basir Salangi, ki je poklical televizijo Tolo in med drugim povedal, da so tarča koordiniranega napada in da se je en napadalec razstrelil, preostalih pet pa je nato skozi južni vhod vdrlo v kompleks. Odgovornost za napad so že prevzeli talibanski uporniki, katerih predstavnik Zabiulah Mudžahid je sporočil, da je bilo tarča napadov varnostno srečanje na visoki ravni, ki je v tistem času potekalo v kompleksu guvernerja.

Srečanja so se udeležili guverner province Parvan, vodja afganistanske policije, general Abdul Džalil Rahimi, drugi visoki predstavniki afganistanske vojske in policije ter predstavniki Nata. Provinca Parvan je doslej sicer veljala za enega najvarnejših predelov Afganistana, na tem območju pa se nahaja tudi največja ameriška vojaška baza Bagram.

Vojna v Afganistanu vse bolj krvava
Talibanski uporniki so v zadnjih tednih sprožili serijo napadov na sedeže guvernerjev afganistanskih provinc, ob tem pa so pred osmimi dnevi sestrelili še helikopter s pripadniki posebnih ameriških in afganistanskih sil, pri čemer je umrlo 30 "tjulnjev", kar je najhujša enodnevna izguba vojske ZDA v Afganistanu od leta 2001 in začetka vojne proti talibanom.

O krepitvi talibanskega delovanja pričajo krvave številke. Poročilo Združenih narodov navaja, da je bila prva polovica leta 2011 za afganistanske civiliste najbolj krvavo obdobje celotne desetletne vojne. V prvi polovici leta je tako umrlo 1.462 civilistov, kar je 15 odstotkov več kot v letu 2010. Za 80 odstotkov žrtev naj bi bili odgovorni talibani.