Cvetoča makova polja. Foto: EPA
Cvetoča makova polja. Foto: EPA
Proizvodnja opija je za večino afganistanskih družin glavni vir preživetja. Foto: EPA
Obama bo v Afganistan poslal 17.000 dodatnih vojakov. Foto: Reuters

Britanski obrambni minister John Hutton je pohvalil pogumne vojake in dejal, da so z zasegom mamil talibanom zadali hud udarec, in ustavili pretok mamil na britanskem in drugih trgih. V operaciji Diesel, ki je potekala med 6. in 11. februarjem, je sodelovalo 700 vojakov. "Zaseg 71 milijonov dolarjev vrednih mamil pomeni za talibane velik finančni udarec."

Vojaki so med drugim uničili 1.295 kilogramov svežega opija, na tržišču vrednega več kot 8 milijonov dolarjev in pol, našli pa so tudi velike količine kemikalij, ki so potrebne za izdelavo heroina, in orožje, tudi vozilo, predelano za morebitnio izvedbo samomorilskega napada. "Povezave med talibani in trgovino z mamili so zelo tesne in vemo, da so prihodki od prodaje mamil namenjeni financiranju upornikov," je dejal vodja britanskih enot v Helmandu Gordon Messenger. "Uspešna operacija pomeni pomemben korak za afganistanske oblasti v nadaljevanju boja proti trgovini z mamili."

BBC: 60 odstotkov policistov uživa mamila
Novica o zasegu velike količine mamil je sovpadla s poročanjem BBC-ja, da kar 60 odstotkov policistov v Helmandu uživa mamila, pri čemer se sklicuje na podatke britanskih delavcev, ki delujejo v omenjeni pokrajini. "Zelo zaskrbljeni smo nad stopnjo zlorabe mamil med policisti," je v izjavi zapisalo zunanje ministrstvo.

Novi ameriški predsednik Barack Obama je ukazal napotitev dodatnih 17.000 vojakov v Afganistan, v katerem se je v zadnjih mesecih znova razplamtelo nasilje, saj naj bi talibani okrepili svoje sile. ZDA so imele doslej v Afganistanu okoli 32.000 vojakov: od tega jih 14.000 deluje v okviru Nata, ki ima tam 53.000 vojakov, preostalih 18.000 ameriških vojakov pa deluje samostojno in pomaga pri urjenju afganistanske vojske ter išče teroriste.

Napredek bo, vendar počasen
Že junija lani je ameriško obrambno ministrstvo izdalo poročilo, v katerem je zapisalo, da so ZDA in njene zaveznice dosegle precejšen napredek od padca talibanskega režima, pravijo v Pentagonu, a ob tem opozarjajo, da bo za trajen uspeh potrebno še nekaj časa, vsekakor pa se ga ne bo dalo doseči samo z vojaškimi sredstvi. Poročilo je med glavne ovire za večji napredek uvrstilo korupcijo, kršitve človekovih pravic, počasno obnovo in proizvodnjo opija.

Proizvodnja opija znova raste
S proizvodnjo opija se ukvarja približno 3,3 milijona Afganistancev. Ti pridelajo kar 90 odstotkov svetovnih zalog opija, ki je glavna sestavina heroina. Kljub milijonom dolarjev za programe proti pridelovanju opija in trgovini z mamili se je pridelava do leta 2007 večala šest let zaporedoma. Če je leta 2006 Afganistan zagotavljal 92 odstotkov svetovnega pridelka, je po podatkih ZN-a ta številka letos večja še za tri odstotke. Po podatkih ZN-a pa je bila proizvodnja opija v posameznih letih med leti 2004 in 2007 večja kot kdaj koli prej pod vladavino talibanov. Četrtino od približno 4 milijarde dolarjev, kolikor so lani znašali prihodki od prodaje opija, so prejeli kmetje, preostalo pa so si razdelili uradniki, uporniki in trgovci z mamili.

K. T.